Östman: Arkkipiispa luonnehti Räsästä halveksivasti

Östman PeterPeter Östman pitää arkkipiispa Kari Mäkisen reaktiota sisäministeri Päivi Räsäsen puheesta nousseeseen kohuun epäonnistuneena. Mäkinen totesi Räsäsen puhetta seuranneiden kirkosta eroamisten jälkeen sosiaalisessa mediassa, että  Räsäsellä on oikeus mielipiteisiinsä mutta niitä ei tule sotkea kirkon kannanotoiksi  ”enempää kuin kenen tahansa kadulla vastaan tulevan kirkon jäsenen puheita”. Mediassa Mäkisen tulkittiin nimittäneen Räsästä kirkon rivijäseneksi.

– Minun korvissani toteamus kuulostaa halveksivalta, Östman sanoo.

Hän kyseenalaistaa monien kirkon edustajien julkisuudessa esittämän näkemyksen, jonka mukaan Räsänen ei edustaisi kirkkoa.

– Mitä he tällä tarkoittavat? Onko se oikea tulkinta? Eikö ministerillä, joka vastaa kirkon asioista olisi oikeutta puhua kirkollisista asioista? Haluaisin kuulla jonkun piispan suulla mikä Räsäsen puheessa poikkeaa kirkon opetuksista, Östman kysyy.

Keskiviikkona julkaistun Kirkko ja kaupunki -lehden pääkirjoitusta, jossa päätoimittaja Seppo Simola ruoti Räsästä ja hänen puhettaan värikkäin sanankääntein Östman pitää kummallisena. Kirjoituksessaan ”Räsäsen sammakko” Simola muun muassa totesi, että ”parasta olisi, jos koko puolue lakkaisi olemasta tai että ainakin sitä johtaisi joku muu kuin Räsänen tai että hän edes osaisi pitää suunsa kiinni”.

– Hänelläkin on oikeus mielipiteisiinsä. Se oli aika odotettuakin tekstiä Simola-tyyppiseltä ihmiseltä ja osoittaa, että meillä on vielä paljon oppimista suvaitsevaisuudesta ja toleranssista. Ilmeisesti hän haluaa kirjoituksellaan jatkaa keskustelua siihen sävyyn millä se on alkanutkin, vääristämällä hiukan faktoja ja puhumalla tietyn porukan korvasyyhyyn. Emme haluaisi puolueena olla edistämässä keskustelua, joka vie vielä kauemmaksi ydinkysymyksistä, Östman sanoo.

Kristillisdemokraattien Helsingin piirin puheenjohtaja Tuulikki Tepora luonnehtii oman kaupunkinsa seurakuntalehden pääkirjoitusta voimakkaammin ilmaisuin.

– Vaikutelma oli aika järkyttävä. Kuinka päätoimittaja voi käyttää tällaista alatyyliä? Teksti oli erittäin loukkaavaa sisäministeri Päivi Räsästä kohtaan. Pääkirjoituksessa puhutaan sammakoista ja höperehtimisestä, ei tällaisia ilmaisuja voi pääkirjoituksessa käyttää, Tepora lataa.

Hänen mukaansa kristillisdemokraattien Helsingin piirin piirihallitus aikoo käsitellä Simolan pääkirjoitusta kokouksessaan elokuussa. Yleisesti Tepora näkee Räsäsen puheesta syntyneen kohun kääntyneen puolueen voitoksi.

– Liki 100 000 ihmistä on ilmaissut tukensa Päivi Räsäselle ja puolueeseen on liittynyt lisää jäseniä. Kristillisdemokraatit on puolue, jolla on oikeus olla olemassa.

Edellinen artikkeliVatikaani valloittaa somen – Aneita Twitterissä ja nuorten tekemä animaatio
Seuraava artikkeliRäsänen: Hyökkääkö Kirkko ja kaupunki demokraattisia perusvapauksia vastaan?