Sananselittäjä pahoittelee: ”Menipä pieleen”

Jukka Relanderin sananselitys 8.8. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä herätti lukijoissa kummeksuntaa. Relander moitiskeli ministeri Päivi Räsäsen puheesta kohtaa, jonka oli poiminut Iltalehdestä. Relanderilta jäi kuitenkin huomaamatta, että kyseinen katkelma ei ollut Räsäsen omaa ajattelua vaan lainaus Raamatusta apostoli Paavalilta.

Relander väittää Räsäsen sanoneen: ’Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima.’ Tämän jälkeen Relander mm. kysyy, pitäisikö kirkon sanoutua irti tällaisista ajatuksista, jotka ovat sen opin vastaisia.

Kristillisdemokraattisen puolueen varapuheenjohtaja Teuvo V Riikonen kommentoi tuoreen Kotimaa-lehden yleisönosastossa asiaa seuraavasti: ”Ketä Relander itse asiassa lainasi? Apostoli Paavalia (1 Kor. 1:18), jonka kohtaa Räsänen puheessaan siteerasi. Kirjastoseuran puheenjohtaja Relander paljastaa, että ei tunne Raamatun kirjoja edes tämän verran ja on käyttänyt lähteenä iltapäivälehteä. Tiedoksi kuitenkin Relanderille, että apostoli Paavali ei ole puolueemme jäsen.”

Relander itse vastaa lukijoille mielipidepalstalla: ”En voi sanoa muuta kuin että menipä pieleen. Pahoittelen virhettä. Ehkä tästä opimme, että iltapäivälehtiin ei todellakaan pidä luottaa, ja kaikkiin teksteihin pitää muutenkin suhtautua kriittisesti.”

Oman sananselityksensä perimmäistä ideaa Relander kuitenkin edelleen puolustaa. Hänen mielestään oli ymmärrettävää, että Paavali kirjoitti noin tilanteessa, jossa kristillinen yhteisö oli pieni ja ympäristö vihamielistä. Mutta:

”Olisin hyvin varovainen lauseen myöhemmän siteeraamisen yhteydessä, ja siksi lause särähti myös Räsäsen käyttämänä. Vaikka itse suhtaudun esimerkiksi uusateismiin kriittisesti, en menisi julistamaan heitä kadotukseen joutuviksi. Minun vaikutelmani ministeri Räsäsen puheesta oli, että hän meni. Voi toki olla, että erehdyn myös tässä. Pahoittelen erehdyksiäni.”

Lue lisää keskustelua aiheesta 15.8. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Edellinen artikkeliAgnostikkoilloista ei seuraamuksia
Seuraava artikkeliHautausmaista piknik-alueiksi