”Arviot eronneiden taloudellisista vaikutuksista harhaanjohtavia”

kirkko ja raahpinokaatu205Markku Vasara. Eroakirkosta.fi –sivusto julkaisi maanantaina laskelmia Päivi Räsäsen Kansanlähetyspäivillä pitämän puheen aiheuttamista miljoonatappioista kirkolle.

Vasaran mukaan eroakirkosta.fi:n esittämät suomalaisten mediaanituloihin perustuvat laskelmat ovat harhaanjohtavia. Hänen mukaansa eronneista on mahdotonta kerätä luotettavaa kokonaiskuvaa.

– Sellaisten tietojen kerääminen ei olisi edes luvallista. Kyseessä on raaka yleistys. Se perustuu oletukseen, että kaikki kirkosta nyt eronneet saisivat mediaanituloa, Vasara sanoo.

Vasara arvelee suuren osan eroavista olevan nuoria, opiskelijoita ja eläkeläisiä. Etenkin opiskelijoiden kirkollisverokertymän tappiot näkyvät viiveellä.

– Lisäksi he saattavat palata kirkon jäseniksi esimerkiksi naimisiin menon yhteydessä, Vasara huomauttaa.

Kirkon omien laskelmien mukaan yhden henkilön maksama kirkollisvero oli keskimäärin 205 euroa vuonna 2011. Eroakirkosta.fi -sivuston arvio puolestaan oli 460 euron vuotuinen tappio jokaista eronnutta kohden. Arvio perustui kaikkien suomalaisten mediaanituloon ja 1,33 % keskimääräiseen kirkollisveroprosenttiin.

Kirkon tutkimuskeskuksesta ei osata kertoa tarkemmin eronneiden profiilista. Tutkimuskeskuksen nelivuotisraportista 2008-2011 ”Haastettu kirkko” selviää ainoastaan TV2:n Homoillan aiheuttaman eropiikin aikana eronneista suurimman osan olleen täysi-ikäisiä miehiä.

Lue myös:

Räsäsen puheesta kirkolle miljoonatappiot

Kirkollisvero keskimäärin 205 euroa

Edellinen artikkeliYle: Ministeri Räsäsen kotia töhritty
Seuraava artikkeliKirkko kuulolla SuomiAreenassa