Tulevaisuus on meidän – Nuoret tapasivat kirkon päättäjiä

kuuleminen

Kirkolliskokousedustajat tapasivat nuoria torstai-iltana järjestetyssä Kirkolliskokous kohtaa lapset ja nuoret -tilaisuudessa.

Illan aikana kirkolliskokousedustajat osallistuivat rastityöskentelyyn, jossa he muun muassa kuulivat videoterveisiä nuorilta eri puolilta Suomea, ja irrottelivat turkulaisen nuortenbändi Hemulin tahdissa.

Edustajat pääsivät myös keskustelemaan paikalla olevien nuorten kanssa. Pienryhmissä käydyt keskustelut käsittelivät kirkon imagoa, uskonnonopetusta, diakoniatyötä ja nuorten osallisuutta.

Marianna Kallio, 16, oli mukana keskustelemassa siitä, miten nuoret pääsisivät paremmin mukaan seurakunnan toimintaan.

– Me ollaan kirkon tulevaisuus, olisi kiva jos mekin päästäisiin vaikuttamaan asioihin, Marianna sanoi.

Muissa keskusteluissa pohdittiin uskonnonopetuksen asemaa kouluissa ja sitä, täytyykö uskonnonopettajan olla itse uskossa, kirkon imagon vaikutusta nuorten mielipiteisiin ja sen parantamista sekä sitä, miten nuoret pääsisivät paremmin mukaan diakonian ja vapaaehtoistoiminnan piiriin.

– Oli tosi hienoa, että edustajat olivat oikeasti näin kiinnostuneita meidän asioista. Keskustelussa he kertoivat paljon vanhoja kokemuksiaan siitä, miten ovat itse nuorena päässeet vaikuttamaan, Marianna kertoo.

– Oli kiva huomata, että hekin miettivät asoita, jotka nostimme esille ja heille tuli uusia ideoita, diakoniakeskusteluun osallistunut Vesa Tella, 17, sanoo.

Lasten terveisiä tapahtumaan välittivät Turun tuomiokirkossa asuvat Rouskis-rotta ja hänen ystävänsä Naakka.

Lasten toiveissa tulevaisuuden kirkossa olisi purkka-automaatti ja iso matto edessä, jolla lapset voisivat istua ja nähdä paremmin. Seurakunnassa voisi myös olla enemmän pullaa ja mehua ja vähemmän keskustelua, ja sieltä voisi saada pusun, jos on surumielellä.

Kirkolliskokouksen tervehdyksen nuorille esitti varapuheenjohtaja Kaisa Rönkä ja myös arkkipiispa Kari Mäkinen puhui tapahtumassa. Ilta päättyi nuorten vetämään hartauteen.

Kirkolliskokousedustajat pitivät iltaa innostavana ja virkistävänä.

– Rastityöskentely oli kerta kaikkiaan hauskaa ja inspiroivaa, sanoo Helsingin piispa Irja Askola.

– Minulle illan oivallus oli se, miten vähän me keskitymme kuuntelemaan sitä, mitä nuoret sanovat. Meidän pitäisi ottaa nuoria mukaan myös päätöksenteossa ja suunnittelussa.

Myös kirkolliskokousedustaja Tapio Seppälä piti tilaisuutta innostavana.

– Tämä oli koskettava ilta, nuoret olivat avoimia, aitoja ja iloisia. Suurimman vaikutuksen minuun teki nuorten into tulla mukaan diakoniatyöhön. Näissä nuorissa on viriämässä talkoohenki, joka on yhteiskunnasta katoamassa.

Edustajat saivat keskusteluista myös ideoita omaan työhönsä paikallisseurakunnissa ja viemisiä kirkolliskokoukseen.

– Puhuimme nuorten kanssa hyvien käytäntöjen materiaalipankista, jota voisi jakaa seurakuntien välillä. Mietin myös sitä, miksi emme kuuntele tätä jengiä enemmän? Joka ikisessä seurakuntaneuvoston kokouksessa ja kirkolliskokouksessa voisi kuunnella ensin mielipiteet nuorelta sukupolvelta. Se antaisi vähän perspektiiviä meidänkin päätöksenteolle, kirkolliskokousedustaja Katri Korolainen sanoo.

Edellinen artikkeliViestinnän halutaan tuovan tietoa kristinuskon perusasioista
Seuraava artikkeliHuovinen: Erilaisuuden ja ykseyden yhdessäpitäminen kirkon suurin haaste