Haaparannan kirkkoherra laittoi lestadiolaisjohtajan ”lepäämään”

saarnatuoli205Olavi Voittonen ei saa saarnata vanhoillislestadiolaisten Haaparannan kesäseurojen jumalanpalveluksessa. Kertaalleen jo kesäseurojen ohjelmaan merkityn saarnavuoron perui Ruotsin kirkon Haaparannan seurakunnan kirkkoherra Kimmo Sulila. Itsekin vanhoillislestadiolainen Sulila perustelee päätöstään pastoraalisella huolella, joka aiheutui SRK:n pedofiliajulkisuuden aiheuttamasta hämmennyksestä.

– Tein päätöksen mietittyäni asiaa ja keskusteltuani siitä Luulajan piispan kanssa. Mietin asiaa siitä näkökulmasta, että tämä on ollut hyvin paljon esillä Suomen mediassa. Lehdistö on kirjoittanut SRK:n myöntäneen, että kaikki mistä heitä syytetään, on totta ja SRK on myös antanut keskusrikospoliisille aineistoa. Lehdet ovat uutisoineet myös Olavi Voittosesta ja Aimo Hautamäestä tehdystä tutkintapyynnöstä.

Helsingin Sanomat kirjoitti 20. huhtikuuta joensuulaisen yksityishenkilön tekemästä tutkintapyynnöstä, jossa poliisia pyydettiin selvittämään ovatko Voittonen ja SRK:n edellinen pääsihteeri Aimo Hautamäki syyllistyneet rikokseen yllyttämiseen tai muuhun lainvastaisuuteen, eli käytännössä olisivatko he pyrkineet estämään joidenkin liikkeen piirissä ilmenneiden hyväksikäyttötapausten saattamista viranomaisten tietoon.

Sulila kertoo ottaneensa kirkkoherrana kantaa vain siihen, että asiasta on ollut paljon rauhattomuutta mediassa ja tilanne on epäselvä.

– Ajattelin, että olisi pastoraalista huolenpitoa Haaparannan seurakuntalaisista ja myös Olavia ajatellen, että hän saisi nyt levätä tästä palvelusvuorosta. Piispakin oli sitä mieltä, että näin voisi olla hyvä. Minä en Voittosta enkä SRK:ta mistään syytä.

Olavi Voittonen on asiasta tietoinen ja pitää sitä kirkkoherran itsenäisenä ratkaisuna. Suomessa häntä ei ole laitettu saarnavuorosta ”lepäämään”. Myös Aimo Hautamäki sanoo Kotimaa24:lle saaneensa puhua seuroissa vapaasti.

Voittosen mukaan liikkeen pedofilia-asiassa valitsemaa avointa tiedotuslinjaa ei ole arvosteltu.

– Ei missään tapauksessa. Julkisuus on nimenomaan koettu positiivisena liikkeen sisällä ja kun liikun varsin laajasti tätä tasavaltaa, niin missään sitä ei ole asetettu kyseenalaiseksi. Myönteisenä se on koettu, Voittonen sanoo.

Sulila kertoo puhuvansa itse välillä Tornion rauhanyhdistyksessä ja korostaa, ettei hänellä ole jännitteitä SRK:n kanssa. Hän sanoo keskustelleensa ratkaisustaan myös joidenkin Suomen vanhoillislestadiolaisten kanssa. 

– Olen ollut yhteydessä lestadiolaisiin Suomen kirkossa. He ovat tukeneet minua tässä ja ymmärtäneet minua hyvin. Kristillisyydessähän on käytäntönä ollut, että jos on jonkun puhujan kohdalla ollut joku asia, on puhujan annettu levätä, että se selviää. Se on kaunis ja hoitava ajatus. Otin kantaa vain tähän saarnavuoroon tässä kirkossa. Olavi Voittonen on saarnaamassa Tornion rauhanyhdistyksen seuroissa helatorstaina iltapäivällä jumalanpalveluksen jälkeen. Ne eivät ole minun organisoimani, Sulila sanoo.

Sulila kertoo saaneensa ymmärtämystä ratkaisulleen myös Tornion rauhanyhdistyksestä.

(Kuvan saarnatuoli ei ole Haaparannan kirkosta)

Edellinen artikkeliMistä on piispa Häkkisen keittiön räsymatto tehty?
Seuraava artikkeliSLS vaatii turvapaikkalapsille oikeutta perheenyhdistämisiin