Lauri Jäntin säätiön kunniapalkinto piispa Eero Huoviselle

Lauri Jäntin säätiö

Lauri Jäntin säätiö palkitsee piispa Eero Huovisen hänen humaania katsomusta välittävistä tietokirjoistaan. Eero Huovisen suurelle yleisölle kirjoittamat teokset ovat pikemmin katsomuksellisia kuin tunnustuksellisia, ja siksi hänen tuotantonsa on tavoittanut lukijoita laajemmalti kuin perinteiset uskonnolliset teokset, säätiön tiedotteessa katsotaan

Hän on tietokirjailijana ennen muuta kyselijä ja pohtija, ei niinkään valmiiden vastausten antaja. Eero Huovinen on käsitellyt koskettavasti monia ihmiselämän kriisikohtia, kuten tsunamin jälkeen kirjoitetussa Käännä kasvosi, Herra -teoksessa, ja hän on syventänyt monien elävien traditioidemme taustaa, kuten tuttua virttä esittelevässä teoksessaan Enkeli taivaan. Merkittävässä tehtävässään Eero Huovinen on irrottanut aikaa tietokirjojen kirjoittamiseen ja nähnyt tietokirjan mahdollisuudet humaanin sanoman välittäjänä. Hän on kirjallisella tuotannollaan osoittanut, että riippumatta siitä, mihin uskomme, kristinuskolla on edelleen keskeinen osa länsimaisessa kulttuurissa ja elämänmuodossa, myös monikulttuurisessa ja maallistuvassa Suomessa.

Aiemmat palkinnon saajat ovat akateemikko Eino Jutikkala (vuonna 2003) sekä professori Riitta Konttinen (vuonna 2008). Säätiön hallitus toimii palkinnon palkintoraatina ja valitsee palkittavan ilman ehdollepanoa ja hakumenettelyä. Hallitukseen kuuluvat OTK, KTM Claes von Heiroth (puheenjohtaja), prof. Anto Leikola, fil.tri Paula Havaste, arkkitehti Ilona von Heiroth, dosentti Jorma Kaimio sekä lehtori Tuula Uusi-Hallila.

Palkinto julkistetaan keskiviikkona 2. päivänä lokakuuta 2013 kello 17.30 Helsingin Akateemisen Kirjakaupan kohtaamispaikalla, missä säätiön hallituksen jäsen, dosentti Jorma Kaimio haastattelee palkittua.

Eero Huovisen tuotantoa:

– Enkeli taivaan. Helsinki, WSOY 2012.

– Lähdön aika. Helsinki, WSOY 2011.

– Aihetta ajatella. Mietteitä piispan pöydältä. Helsinki, WSOY 2010.

– Avoin taivas. Helsinki, WSOY 2008.

– Kärsimys ja ilo. Katumuspsalmien tutkistelua. Helsinki, WSOY 2006.

– Käännä kasvosi, Herra. Helsinki, WSOY 2005.

– Toinen aurinko. Helsinki, Kirjapaja 2003.

– Pitkä ilo. Joulun evankeliumi. Helsinki, WSOY 2002.

– Pappi? Helsinki, WSOY 2001.

– Ei on kyllä. Karl Barthin filosofis-teologinen lähtökohta. Helsinki, Kirjapaja 1999.

– Sydämen puhetta. Porvoo, Helsinki, Juva, WSOY 1997.

– Fides infantium. Martti Lutherin käsitys lapsen uskosta. Helsinki, Suomalainen teologinen kirjallisuusseura 1991.

– Elävä dogma. Teologisia tutkielmia ja sovellutuksia. Helsinki, Suomalainen teologinen kirjallisuusseura 1987.

– Kuolemattomuudesta osallinen. Martti Lutherin kuoleman teologian ekumeeninen perusongelma. Helsinki, Suomalainen teologinen kirjallisuusseura 1981.

– Nainen ja pappisvirka. Argumentaatioanalyysi Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa käydystä naispappeuskeskustelusta. Helsinki, Suomalainen teologinen kirjallisuusseura 1979.

– Jumalan sana – sana Jumalasta. Hans Küngin käsitys Raamatusta. Helsinki, Oy Länsi-Suomi 1978.

– Idea Christi. Idealistinen ajattelumuoto ja kristologia Hans Küngin teologiassa. Väitöskirja. Helsinki, Oy Länsi-Suomi 1978.

Edellinen artikkeliKorhonen: Lähetysväki, lakatkaa kiusaamasta
Seuraava artikkeliUimonen blondi-ilmaisusta: Ei kannata hakea ylimääräisiä tarkoitusperiä