Sosiaalisessa mediassa toimiville kirkon työntekijöille suositellaan hyvän maun noudattamista ja vaitiolovelvollisuuden muistamista. Sitovia ohjeita kirkko ei Facebookin käytöstä työntekijöilleen anna.
Tarkkaa tietoa kirkon pappien ja muiden hengellisten työntekijöiden lukumäärästä verkossa ei ole olemassa. Koulutussuunnitelija Terhi Paananen Kirkkohallituksesta arvioi ainakin nuoremman polven papiston olevan lähes poikkeuksetta yhteisöpalvelun piirissä. Facebookissa on olemassa useita ryhmiä, joihin kirkon työntekijät ovat oman halunsa ja intonsa puitteissa järjestäytyneet ammattiryhmittäin. Papit-ryhmässä on reilut 500 jäsentä.
Moni pappi on Facebookissa liikkeellä rajatulla profiililla, mutta harva vaivautuu räätälöimään profiiliaan eri ystäväryhmien mukaan. Esimerkiksi nuorisotyössä toimivat papit joutuvat ottamaan tämän huomioon hyväksyessään kaveripyyntöjä rippikoululaisilta tai seurakuntanuorilta.
Papiston päivillä järjestetyssä keskustelutilaisuudessa papit jakoivat toisilleen neuvoja ja vinkkejä. Vaitiolovelvollisuuden ja hyvän maun noudattaminen nousivat keskeisimmiksi yleisohjeiksi. Myös kehotus olla hoidattamatta omaa sieluaan verkon välityksellä toistui useammassa puheenvuorossa.
– Vältä postauksia omassa henkilökohtaisessa kriisissä, suosi huumoria, muista kepeys, summasi piispainkokouksen sihteeri Jari Jolkkonen oman keskusteluryhmänsä nyrkkisääntöjä.
Alavuden kirkkoherra Timo Kumpunen nosti keskusteluun myös työyhteisöjen sisäiset Facebook-kytkökset, ja peräänkuulutti esimiesasemassa olevilta johdonmukaisuutta alaisten suhteen sosiaalisessa mediassa toimittaessa. Kirkossa on käynnissä Hengellinen elämä verkossa -hanke, jonka puitteissa työntekijöitä koulutetaan ja perehdytetään muun muassa Facebookin käyttöön.
Katso Terhi Paanasen haastattelu!
Ilmoita asiavirheestä