Mielipide: Medialähetys Sanansaattajien käsitys tasa-arvosta kummeksuttaa – näin järjestö vastaa

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) saa taas tukea Helsingin seurakuntayhtymältä (Kotimaa 17.10.). Sansa täytti kriteerit, joiden mukaan avustusta myönnetään tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusperiaatteiden noudattamiseen toiminnassaan sitoutuneille järjestöille. Ennen avustuspäätöksen tekemistä seurakuntayhtymä kysyi kirkon lähetysjärjestöiltä muun muassa, hyväksyvätkö ne naispappeuden ja miten ne suhtautuvat homoseksuaaleihin.

Sansa vastasi, että se hyväksyy naispappeuden, sitoutuu kaikkien ihmisten tasa-arvoiseen ja yhdenvertaiseen kohteluun ja ettei se salli seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää tai häirintää.

Sansan vastauksen valossa on erikoista, että Sansa kuitenkin edelleen opettaa julkisesti homoseksuaalisuuden kuuluvan ”ihmiskunnan ikävään perintöön” ja että ”selvää on, että homoseksuaalisten viettien mukaan toimiminen on vastoin Jumalan tahtoa, silloin ihmisessä ei ole kaikki kunnossa”. Opetuksen mukaan kristityn homoseksuaalin tulee luopua sukupuolielämästään ja muiden kristittyjen tulisi häntä tässä luopumisessa tukea. Opetuksessa moititaan nykyajan kristittyjä siitä, etteivät he kovinkaan helposti halua antaa homoseksuaaleille tällaista tukea (Sansan radioitu ”Raamattu kannesta kanteen” -ohjelma, Room. 1:19–32, ”Kaipaatko vapautta?”, kuunneltu 21.10.2019).

Olisi kiinnostavaa kuulla, ollaanko Sansassa sitä mieltä, että heidän edellä mainittu opetuksensa on sopusoinnussa niiden tasa-arvo-, yhdenvertaisuus – ja syrjimättömyysperiaatteiden kanssa, joihin he sanoivat sitoutuvansa vastauksissaan Helsingin seurakuntayhtymälle.

Sari Roman-Lagerspetz

VTT, TM, yleisen valtio-opin 
dosentti (Helsingin yliopisto)

vantaalainen kirkon luottamushenkilö

***

Sansa vastaa:

Medialähetys Sanansaattajat (Sansa) toimii Helsingin seurakuntayhtymälle antamassamme vastauksessa mainittujen henkilöstöpoliittisen ohjelman ja tasa-arvosuunnitelman sekä yhdenvertaisuussuunnitelman mukaisesti. Emme salli kehenkään kohdistuvaa syrjintää tai häirintää. Naispappeja Sansan palveluksessa on ollut vuodesta 1997 alkaen.

On hienoa, että Raamattu kannesta kanteen -ohjelma kiinnostaa. Kyseistä Room. 1:19–32 käsittelevää ohjelmaa ei radioitu 21.10.2019. Mainittu Roomalaiskirjeen sisällön mukainen opetus on yksi noin 1 400 jaksosta, jotka ovat kuunneltavissa internetissä. Kyse on Raamatun selityksestä, ei mielipiteestä. Tänään sanoittaisimme opetuksen joiltain osin toisin kuin lähes 20 vuotta sitten. Silloin yhteiskunnankin lainsäädäntö samaa sukupuolta olevien parisuhteista oli toisenlainen kuin nyt.

Myös kirkon kannassa on tapahtunut muutosta, muun muassa piispainkokouksen linjaus parisuhteensa rekisteröineiden kanssa ja puolesta rukoilemisesta. Kirkko ei kuitenkaan vihi avioliittoon tai siunaa samaa sukupuolta olevia pareja. Kirkon päätösten ja opetuksen mukaan avioliitto on miehen ja naisen välinen.

Lähetysjärjestön ja kirkon välisessä perussopimuksessa todetaan, että kirkon lähetystyö perustuu Raamattuun ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tunnustukseen. Sopimuksen mukaisesti Sansa noudattaa toiminnassaan kirkon tunnustusta ja päätöksiä sekä toteuttaa kirkon hyväksymää lähetyksen peruslinjausta ja sen toimintaperiaatteita.

Raamattu opettaa kunnioittamaan jokaista ihmistä Jumalan luomana ja Kristuksen lunastamana. Tämä on hänen ihmisarvonsa perusta, joka luo pohjan tasa-arvoiselle, yhdenvertaiselle ja muita syrjimättömälle kohtelulle. Raamattu myös puhuu Jumalan tahdosta ja sen noudattamisesta sekä ihmisen syntisyydestä ja siitä, miten hän voi vapautua synnistä Kristuksen sovitustyön tähden. Tärkein tehtävämme on kertoa tätä ilosanomaa median välityksellä ihmisille, jotka eivät sitä ole vielä kuulleet.

Juha Auvinen

toiminnanjohtaja, rovasti

Medialähetys Sanansaattajat

***

Mielipidekirjoitukset on julkaistu 24.10. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

”Nainen ei voi toimia järjestössämme pappina” – Näin lähetysjärjestöt vastasivat Helsingin seurakunnille

Helsingin seurakunnat tukevat taas Medialähetys Sanansaattajien työtä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliLuther-säätiö täytti 20 vuotta: ”Työnäkyä on koeteltu ja monet taistelut on käyty”
Seuraava artikkeliKolumni: Ryhdyin äidiksi omasta halustani, ja saman haluaisin suoda muille