Unkarin turvallisuuspalvelun arkistot uhattuna

welkerArpad205Kotimaa24:lle tutkijatohtori Árpád Welker (kuvassa).

Unkarin hallitus päätti joulukuussa antaa hallinto- ja oikeusministerille tehtäväksi valmistaa lakiesityksen ”edellisen järjestelmän aikana, ei oikeusvaltiollisissa oloissa” tallennettujen, salaisen palvelun toimintaan liittyvien tiedostojen ja dokumenttien antamisesta takaisin niille, joita ne koskevat. Asiasta kertoo Kotimaa24:lle Helsingin yliopistossa työskentelevä Suomen Akatemian tutkijatohtori Árpád Welker. Unkarilainen Welker tekee kirkkohistoriallista tutkimusta politiikan ja uskonnon suhteesta yhteistyössä kirkkohistorian professorin Aila Lauhan kylmää sotaa tutkivan projektin kanssa. Welkerillä huoli arkiston katoamisesta on omakohtainen, turvallisuuspalvelun arkistot ovat hänelle tärkeä lähdemateriaali.

– Politiikka ottaisi itselleen oikeuden määritellä historiaa, mikä olisi historioitsijoiden ja ennen kaikkea kansakunnan yhteinen tehtävä, Welker tiivistää ongelman.

Lakia on perusteltu sillä, että kommunistisen puolueen turvallisuuspalvelu hankki epädemokraattisissa oloissa tietonsa perusoikeuksien vastaisesti. Welker huomauttaa, että tällä logiikalla suurin osa kommunismin aikaisista papereista on tuotettu epädemokraattisesti ja nekin pitäisi hävittää. Hän jatkaa, että minkä tahansa papereiden hävittäminen tekisi kansakunnalle mahdottomaksi päästä sinuiksi menneisyytensä kanssa.

Welker hämmästelee myös sitä, miten papereita voi luovuttaa kansalaisille, sillä yhdessä paperissa saattaa olla monen kansalaisen nimet. Kukaan ei myöskään tunnu tietävän sitä, otettaisiinko alkuperäisestä kansalaisille jaettavasta arkistosta kopiot.

Lakiesitys turvallisuuspalvelun tietojen luovuttamisesta on määrä valmistua marraskuun loppuun mennessä. Unkarin turvallisuuspoliisi aloitti toimintansa heti toisen maailmansodan jälkeen ja sen toiminta päättyi Unkarin sosialistisen järjestelmän hajoamiseen vuonna 1990.

Edellinen artikkeliLuterilainen kirkko tavoittaa suomalaiset Espanjassa
Seuraava artikkeliKiviniemi: Laki apuun jos naisia ei saada yritysten hallituksiin