Kuinka paljon uskonnottomia todella on?


Yle uutiset
kertoo, että suomalaisten uskonnottomien määrä on ylittänyt miljoonan rajan viime vuonna. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yli miljoona suomalaista ei kuulu mihinkään rekisteröityyn uskonnolliseen yhdyskuntaan. Toisaalta kirkkoihinkin kuuluu uskonnottomia ja uskonnottomien joukossa on uskonnollisia ihmisiä. Kuinka paljon uskonnottomia todellisuudessa on?

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkimuskoordinaattori Jussi Sohlberg muistuttaa, että uskontokuntaan kuulumattomiin eli uskonnottomiin kuuluu myös uskonnollisia ihmisiä. Esimerkiksi suurin osa muslimeista ei kuulu mihinkään virallisesti rekisteröityyn uskonnolliseen yhdyskuntaan, sama pätee myös moniin helluntailaisiin. Luterilaisesta kirkosta eronneiden joukossa on paljon niitä, jotka kokevat kirkon olevan liian maallistunut. Vaikka he eivät kuulu enää kirkkoon, he eivät ole uskonnottomia.

World Values -tutkimuksessa (2005) selvisikin, että peräti 44 prosenttia uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomista eli uskonnottomista suomalaisista koki olevansa uskonnollisia.

Sohlberg muistuttaa, että tilastollisesti pitää paikkansa, että rekisteröityihin uskontokuntaan kuulumattomia on jo yli miljoona. Toisaalta uskonnottomaksi itsensä kokevia saattaa olla tulkintatavasta riippuen jopa enemmänkin. Sohlberg nimittäin kertoo, että vuonna 2008 tehdyssä tutkimuksessa (ISSP-tutkimus) selvisi, että suomalaisista 11 prosenttia pitää itseään ateisteina ja 14 prosenttia agnostikkoina. Tästä on pääteltävissä se, että esimerkiksi evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluviin mahtuu ateisteja ja agnostikkoja.

Vuoden 2010 lopussa 78,2 prosenttia suomalaisista kuului evankelis-luterilaiseen kirkkoon.

Edellinen artikkeliPyhän Laurin kappeli voitti arkkitehtuurikilpailun
Seuraava artikkeli”Menen messuun vaikka en uskoisi Jumalaan”