Pääkirjoitus: Tasa-arvoon on vielä matkaa, mutta meillä on jo esikuvia paremmasta maailmasta

Suomen hallitus ja Kirkkohallitus ovat olleet samansuuntaisesti liikkeellä, kun ne molemmat ovat perustaneet tasa-arvopalkinnon.

Kirkkohallitus päätti tasa-arvopalkinnon perustamisesta viime syksynä piispa Irja Askolan ehdotuksesta. Kirkkohallituksen täysistunto myöntää palkinnon joka toinen vuosi joko henkilölle, seurakunnalle tai muulle yhteisölle. Palkinto on perustettu edistämään ihmisten ja ihmisryhmien välistä tasa-arvoisuutta.

Pääministeri Juha Sipilä puolestaan julkisti joulukuussa, että Suomen hallituksen ensimmäinen kansainvälinen tasa-arvopalkinto annetaan Saksan liittokansleri Angela Merkelille. Palkintojuhla järjestetään ensi tiistaina Tampere-talossa. Silloin esitellään se kohde, johon liittokansleri on päättänyt ohjata 150 000 euron palkintosumman.

Suomen hallitus palkitsee Angela Merkelin, koska hän on elämäntyöllään noussut yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista henkilöistä ja tätä kautta esikuvaksi monelle naiselle ja tytölle.

Sukupuolten välisen tasa-arvon suhteen maailma on mennyt huikeasti eteenpäin. Samalla on hyvä muistaa, ettei tämä koske koko maailmaa. Tytöksi syntyminen Afganistanissa, Nigeriassa tai Suomessa merkitsee täysin eri asioita.

Angela Merkel on hyvä esimerkki siitä, että nainen voi nousta vuosikausiksi valtion johtoon. Suomessa presidentti Tarja Halonen ja Irja Askola ovat olleet naisten aseman suhteen esikuvia ja edelläkävijöitä.

***

Kirkossa matka tasa-arvoon on kuitenkin vielä kesken. Tänä keväänä juhlitaan naisten ensimmäisten pappisvihkimysten 30-vuotisjuhlaa. Siitä huolimatta virkakysymys oli yksi keskeisistä teemoista uutta arkkipiispaa valittaessa.

Tätä kirjoittaessa arkkipiispanvaalin lopputulos ei ole selvillä, mutta se tiedetään varmasti, että arkkipiispaksi valitaan mies. Ryhmäkuva seuraavasta piispainkokouksesta kertoo koruttomalla tavalla miesvaltaisesta kirkosta.

Kirkon tasa-arvoa kannattava väki jakaantuu siinä suhteessa, pitäisikö tästä tilanteessa nainen aina valita piispaksi tai arkkipiispaksi, jotta naisia ylipäätään saataisiin piispakuntaan. Osan mielestä äänestäjällä täytyy edelleen olla mahdollisuus valita mielestään pätevin henkilö virkaan.

Molemmissa ajatteluissa vaarana on se, että sukupuoli vaikuttaa liikaa siihen, mikä olisi kirkon kannalta paras valinta.

Kirkon tasa-arvopalkinnon saajaksi etsitään parhaillaan ehdokkaita. Ensimmäinen palkinto jaetaan toukokuussa.

On selvää, kenelle tämä palkinto kuuluu. Se kuuluu kaikille niille papeille, jotka viimeisen 30 vuoden ajan ovat sitkeästi ja eleettömästi toteuttaneet kutsumustaan eri puolilla Suomea, vaikka osa kirkkokansasta ei vieläkään tunnusta heidän pappeuttaan.

Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 1.3.2018.

Kuva:
Olli Seppälä

Edellinen artikkeliSaunakutsu, selfie, rukous – tällaisia onnitteluja tuleva arkkipiispa Tapio Luoma otti vastaan
Seuraava artikkeliKolumni: Paljon puhumme muutoksesta, mutta odotammeko sitä oikeasti?