Huippukoripalloilija innostui teologiasta

MatinenJukka205Jukka Matinen aikoo jatkaa peliuraansa vielä muutaman vuoden. Maajoukkueeseen paluukin olisi yhä mahdollista, jos kutsu kävisi. Syksyllä Matinen aloitti opinnot Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa.

Aiemmin hän ajatteli valmistuvansa ilman muuta liikunnan opettajaksi. Matinen kertoo arvomaailmansa muuttuneen 4-5 vuotta sitten. Tähän liittyi myös se, että uskonnon opettaminen alkoi kiinnostaa. Hän pitää uskontoa tärkeänä yleissivistävänä aineena. Ihmisten erilaisista vakaumuksista on tärkeä saada tietoa. Uskonnon rinnalla hän voisi opettaa esimerkiksi filosofiaa tai historiaa. Matinen ei ole vielä sulkenut pois sitäkään, että hänestä tulisi joskus pappi.

– Papin ammatti on vastuullinen, pitää olla oman seurakunnan esikuva. Jos ei eläisi ammatin mukaan, ei voi hirveästi toisia opettaakaan. Mielestäni uskonnonopettaja voi elää vähän vapaammin, Matinen kokee.

– En ole hetkeäkään katunut, että lähdin opiskelemaan teologiaa. Aamutreenien jälkeen pystyy lopettamaan koripallon miettimisen vähäksi aikaa, ja yliopistolta on sitten taas kiva mennä iltatreeneihin.

32-vuotiaalla Matisella on taskussaan pian myös liikuntaneuvojan perustutkinto.

”En ole laittanut kirkoille tiukkoja normeja”

Matinen kuuluu luterilaiseen kirkkoon, Tuusulan seurakuntaan. Paitsi luterilaisessa jumalanpalveluksessa, hän viihtyy myös esimerkiksi Järvenpään vapaakirkossa.

– En ole laittanut kirkolle mitään tiukkoja normeja, millainen sen pitäisi olla, että kokisin itseni kotoisaksi.

Luterilainen kirkko on ollut viime aikoina paljon otsikoissa. Hyvä, että keskustellaan, kun näyttää olevan niin paljon keskusteltava, Matinen sanoo.

– On ollut voimakkaita tunteita, joita on pidetty sisällä.

Matinen on koripallon Suomen ja Saksan mestari. Hän on pelannut myös paljon maajoukkueessa. Tällä hetkellä hän on Korisliigaa ja kansainvälistä VTB United-liigaa pelaavan espoolaisen Tapiolan Hongan kapteeni. Hän on juuri palannut pitkän nilkkaleikkauksesta johtuvan tauon jälkeen kentille.

– Terveenä pysyessäni pelaan vielä muutaman vuoden, hän sanoo.

Maajoukkueeseen paluu on yhä Matisen mielessä, vaikka ensisijainen tavoite on kuluvassa Korisliiga-kaudessa. Kutsuttaessa, maajoukkueeseen paluu voisi Matisen mukaan tulla kyseeseen vain, jos hän itse kokisi, että pystyisi auttamaan joukkuetta.

(Kuva: Francois Perthuis)

Edellinen artikkeliJapanin tiukka kanta uhkaa ilmastoneuvotteluja
Seuraava artikkeliBarenboim poistaisi Wagnerin natsileiman