Turingin robottikokeen sovellukseen etsitään uskovaisia koehenkilöitä

Opiskelevat kristityt, ateistit ja agnostikot voivat ilmoittautua Helsingissä marraskuun viimeisellä viikolla järjestettävään imitaatiopeliin. Kyseessä on useissa eri maissa suoritettava tutkimus, jonka yhteiskuntatieteilijät ovat kehittäneet matemaatikko Alan Turingin kuuluisasta robottitestistä.

Kokeeseen osallistuvia pyydetään vastaamaan vuorollaan kysymyksiin yhtäältä omana itsenään toistaalta katsomukseensa nähden vastakkaisesta roolista käsin. Kristityt esittävät siis vuorollaan ateisteja ja päinvastoin. Kokeen tarkoituksena on selvittää kuinka hyvin koehenkilöt tuntevat itsensä kanssa eri tavoin ajattelevien maailmaa.

Koetta valvovat tutkijat saapuvat Helsinkiin Cardiffin yliopistosta. Pelin järjestelyjä Suomessa hoitava Heta Tarkkala on pelannut peliä itse aiemmin Cardiffissa.

– Pelasimme silloin sukupuolesta ja se oli hyvin hauskaa, Tarkkala sanoo.

Hänen mukaansa tämän vuoden teemana on muissakin maissa ollut uskonnollisuus. Helsinkiin kaavailtu peli on pelattu esimerkiksi muutama viikko sitten Norjassa. Hollantiin peliä kaavaillaan loppuvuoden aikana. Uskonnollisuuden ja sukupuolen lisäksi pelin teemoina ovat olleet muun muassa seksuaalisuus ja etnisyys.

Tarkkalan mukaan erityisesti kristittyjen osallistujien löytäminen on osoittautunut kokeen järjestäjille hankalaksi.

Turing pyrki 1950-luvulla julkaisemallaan robottikokeella esittelemään asetelman, jolla voidaan testata tietokoneiden älykkyyttä. Ajatuksena oli selvittää kuinka pitkälle tietokoneiden ja ihmisten vastaukset tutkijoiden kysymyksiin oli sekoitettavissa toisiinsa.

Helsingissä 26.-28.11. järjestettävään kokeeseen voi ilmoittautua täällä.

Edellinen artikkeliSS: Marja-Sisko Aalto etsii dekkarilleen kustantajaa
Seuraava artikkeliKirkko aloittaa esteettömyystutkinnat verkossa