Ranskan parlamentti kieltää jäseniltään ”huomiota herättävien” uskonnollisten symbolien käytön

Ranskassa parlamentin alahuone eli kansalliskokous on kieltänyt jäseniltään ”huomiota herättävien” uskonnollisten symbolien käytön. Kielto on osa parlamentin kansanedustajiltaan edellyttämää ”neutraalia pukukoodia”. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP, ja siitä uutisoi suomeksi muun muassa Helsingin Sanomat.

Kielto on osa pyrkimyksiä erottaa valtio ja uskonnot tiukasti toisistaan. Myöhään keskiviikkoiltana hyväksytty pukukoodimuutos linjaa, että edustajien on välitettävä ”pukeutumasta huomiota herättäviin uskonnollisiin symboleihin, univormuihin, logoihin, kaupallisiin viesteihin tai poliittisiin iskulauseisiin”.

Uudella säännöllä vaikeutetaan sitä, että kansanedustajat voisivat ilmaista mielipiteitään pukeutumisensa avulla. Taustalla on poliitikko François Ruffinin esiintyminen paikallisen jalkapallojoukkueen paidassa viime vuonna.

Aiemmin pukukoodina on ollut vaatetus, joka ”kunnioittaa instituutiota”. Käytännössä se on tarkoittanut miehillä pukua ja solmiota, naisilla siistiä pukeutumista.

Kiristynyt linjaus on herättänyt kritiikkiä. AFP:n mukaan protestanttijohtaja François Clavairoly sanoi, että päätös on tehty ”pakkomielteisen radikaalin maallisuuden hengessä”. Muutoksen puolustajat ovat vedonneet siihen, että linjaus on samansuuntainen kuin vuonna 2004 säädetty laki, joka kieltää huomiota herättävien uskonnollisten tunnusten käytön kouluissa.

Uuden ohjeistuksen mukaan parlamentaarikot voivat halutessaan kantaa kaulassaan esimerkiksi pieniä ristejä, Daavidin tähtiä tai muslimien hamsa-amuletteja.

Pukukoodista voi myös poiketa, jos pystyy perustelemaan vaatteiden olevan osa ”perinteistä pukeutumista”. Näin toimii esimerkiksi Ranskalle kuuluvalta Tahitilta kotoisin oleva parlamentaarikko Moetai Brotherson, joka on käyttänyt polynesialaiseen kulttuuriin kuuluvaa lavalava-vaatetta.

Kuva: Richard Ying ja Tangui Morlier / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0. Ranskan kansalliskokous eli parlamentin alahuone kokoontuu Palais Bourbonissa. Kuva vuodelta 2009.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliKommentti: Arvojohtajuus ja luottamus pitää ansaita – myös kirkossa
Seuraava artikkeliPääkirjoitus: Sisällissodan haavat ovat umpeutuneet sata vuotta – seuraava vuosisata on vielä sovinn

Ei näytettäviä viestejä