Orientaaliortodoksinen seurakunta perustettu Suomeen

Suomeen on perustettu Etiopian ortodoksisen kirkon seurakunta. Seurakuntalaisia palveleva pappi asuu Tanskassa.

Etiopian ortodoksisen kirkon Pohjois-Euroopan piispa Hagos vieraili kesäkuussa Helsingissä perustamassa Suomessa asuvia etiopialaisia heidän omalla kielellään palvelevan seurakunnan. Seurakuntalaisten etiopialainen pappi Zemichael Deressa Seboka asuu Tanskassa ja vierailee Suomessa muutaman kerran vuodessa.

Suomessa asuu noin 800 etiopialaista. Heistä monet kuuluvat Helsingin ortodoksiseen seurakuntaan. Jo aiemminkin etiopialaiset ovat järjestäneet omaa toimintaa, jota on käynyt johtamassa Tanskassa asuva pappi. Tilaisuudet on järjestetty Helsingin ortodoksisen seurakunnan tiloissa.

Helsingin ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Ambrosius ymmärtää monien etiopialaisten tarpeen oman seurakunnan olemassaololle. Jumalanpalvelukseen osallistuminen omalla kielellä ja oman liturgisen perinteen mukaan on monille tärkeää. Suomen ortodoksisella kirkolla ja Etiopian ortodoksisella kirkolla ei myöskään ole virallista ehtoollisyhteyttä, minkä vuoksi jotkut etiopialaiset eivät halua osallistua toisen kirkkokunnan ehtoolliseen.

– Piispa Hagos on sitä mieltä, että Etiopian ortodoksiseen kirkkoon kuuluvien ei pitäisi käydä meidän kirkossamme ehtoollisella. Me olemme kuitenkin noudattaneet ja noudatamme edelleen ehtoollisella vieraanvaraisuutta, metropoliitta Ambrosius kommentoi.

Helsingin ortodoksisen seurakunnan toimintaan osallistuu useita kymmeniä etiopialaisia, joista monet jatkavat sen yhteydessä uuden seurakunnan perustamisesta huolimatta.

Etiopian ortodoksinen kirkko kuuluu orientaalisiin ortodoksisiin kirkkoihin, jotka erosivat vuoden 451 Khalkedonin kirkolliskokouksen yhteydessä silloisesta jakamattomasta kirkosta. Etiopian ortodokseja elää diasporassa eri puolilla maailmaa muun muassa Australiassa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

30 miljoonan kristityn kirkkokuntaa johtaa Etiopian ortodoksisen kirkon patriarkka Paulos.

Edellinen artikkeliBurkakielto jakaa kristittyjä Belgiassa
Seuraava artikkeliEdesmennyt pop-tähti haudattiin juutalaisin menoin