Muslimeilla pulaa vainajien pesupaikoista

Islamilaiseen säännöstöön kuuluva vainajan pesu on Suomessa hankala järjestää, sanoo Suomen islamilaisen neuvoston varapuheenjohtaja ja tiedottaja Pia Jardi. Muslimit ovat olleet pääkaupunkiseudulla Jardin mukaan yhteydessä muun muassa kaupunginvaltuustoihin sekä Helsingin ja Uuden maan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään HUSiin, mutta pysyvää ratkaisua ei ole löytynyt.

– Yleensä vainajat on pesty sairaalassa, missä vainaja on ennen kuolemaansa ollut potilaana. Helsingissä Auroran sairaalassa pystyi aiemmin pesemään kaikki, nykyisin vain joitakin kotona kuolleita helsinkiläisiä. Sairaalat vetävät tiukkaa linjaa, Jardi sanoo.

Muslimit olisivat Jardin mukaan valmiita vuokraamaan sopivat tilat. Ongelmana on, ettei tiloja tahdo löytyä.

– Kuka sellaisen vuokraa? Tilan pitäisi olla sellainen, ettei vainajien pesu häiritse muuta toimintaa. Siinä mielessä sairaalat ovat olleet hyviä. En muista viime ajoilta montaakaan vainajaa, joiden kohdalla pesu olisi järjestynyt helposti. Omaisille tilanne on erityisen ikävä, Jardi sanoo.

Islamin sääntöjen mukaan vainaja pestään hautauspäivänä. Pesun jälkeen vainaja puetaan käärinliinoihin.

– Pesutilaksi sopivassa paikassa pitää olla vesipiste ja viemäri sekä sopiva pesualusta, koska vainajat pestään vesipesulla päästä jalkoihin.

Edellinen artikkeliSetämiehet odottavat syrjäyttäjiä
Seuraava artikkeliNettivideo vastustaa väkivaltaa