STI:n pääsihteeri: Homoliitot toteutuvat

AuvinenVilleHannu Häkämiehen kuvaEsko M. Laine ja Suomen teologisen instituutin pääsihteeri, teologian tohtori Ville Auvinen keskustelivat Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa, millaisia vaihtoehtoja kirkolla on, jos laki muuttuu.

Auvinen totesi uskovansa, että sukupuolineutraali avioliittolaki toteutuu Suomessa ennen pitkään.

– Uskon, että laki tulee. Jollei tämän eduskunnan aikana, hyvin nopeasti kuitenkin. Homoliikkeellä on sen verran tehokas lobbaustapa. Se saa asiansa läpi, Auvinen summasi.

Myös Esko M. Laine uskoo lain tulevan voimaan Suomessa jollain aikavälillä. Homoseksuaalien täysvaltaisuuteen yhteiskunnassa tähtäävä liike on hänestä pysäyttämätön.

– Toivon kuitenkin, ettei kirkko luopuisi vihkimisoikeudestaan, koska se katkaisisi yhteyden niihin nuoriin aikuisiin, joita kirkon on vaikea tavoittaa, Laine pohti Horisontissa

Ville Auvinen oli päinvastaista mieltä vihkioikeuden suhteen debattikumppaninsa kanssa.

– Minä toivon, että kirkko luopuisi vihkioikeudestaan, mutta jos pitää ennustaa, tämä tuskin kuitenkaan tapahtuu.

Jos laki toteutuisi mutta kirkko valitsisi perinteisen linjan eli ei suostuisi vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja, tämä heikentäisi Laineen arvion mukaan kirkon asemaa. Hän kertoo vierastavansa pietismille ominaista tilannetta jossa konflikti asetetaan oikeassa olemisen kriteeriksi.

– Kirkon ei pidä mielistellä, mutta kyllä sen pitäisi ottaa huomioon mitä ajassa tapahtuu. Jos kirkko ajautuu kokonaan eri linjoille suhteessa valtakulttuuriin, se automaattisesti heikentää kirkkoa.

Kuuntele koko haastattelu tästä.

(Kuva Ville Auvisesta: Hannu Häkämies)

Lue myös: Kirkkohallitus sanoutuu irti homoliittojen vääjäämättömyydestä

Kirkon analyysi tasa-arvoisesta avioliittolaista: ”Olisi parempi vain hyväksyä vääjäämätön”

Edellinen artikkeliRepo: Soramiehen kohdalla ei kyse tunnustuksesta luopumisesta
Seuraava artikkeliVilttiketju lämmittää asunnottomia