Järjestö huolissaan: Mediahäly ja uudistukset uuvuttavat työntekijät

Luterilaisen kirkon monet organisaatiouudistukset: taloushallinnon palvelukeskus Kipa, jäsenrekisterin Kirjuri-järjestelmä sekä seurakuntaliitokset ja monet muut hallinnolliset uudelleenjärjestelyt ovat uuvuttamassa varsinkin taloushallinnossa, kirkkoherranvirastoissa ja suurempien seurakuntayhtymien rekistereissä työskentelevät, Kirkon alat ry tiedottaa.

”Kirkossa työskentelevien näkökulmasta katsottuna hämmentävät uutisoinnit ja verotulomenetyksiä tuottavat poliittiset puheenvuorot syövät vakavasti kaikissa kirkon tehtävissä uurastavien työmotivaatiota”, järjestö katsoo.

”Seurakuntien henkilöstömäärä vähenee koko lailla kirkon johdon suunnitelmien mukaisesti ja sinänsä siististi luonnollisen poistuman kautta. Tosiasiassa näissä suuren muutoksen oloissa lähtijöitä on liikaakin – eikä vain eläkeiän saavuttamisen, vaan myös työntekijöiden väsymisen ja turhautumisen kautta.”

Kannanoton mukaan akuuttia työvoimapulaa yritetään paikata määräaikaisilla työntekijöillä, joiden kouluttaminen vie entisestäänkin ylityöllistettyjen aikaa. Kipan ja Kirjurin vuodesta toiseen jatkuvat tekniset ongelmat ovat yksi keskeinen syy siihen, miksi työntekijät uupuvat.

Kirkon alat ry:n hallitus edellyttää, että kirkon johdon täytyy ottaa työn kohtuuttomaksi koettu kuormituslisäys vakavasti. Jatkuva vähättelevän sävyinen puhe ”tukitehtävissä” olevien määrän vähentämistarpeesta samalla kun virastoissa venytään äärimmilleen, kertoo siitä, ettei tositilannetta tiedetä tai haluta nähdä.

Kirkon alat ry on 11 jäsenyhdistyksestä muodostuva STTK:lainen ammattijärjestö, joka kokoaa luterilaisen ja ortodoksisen kirkon sekä helluntailiikkeen ja kristillisten järjestöjen työntekijöitä. Kirkon alat on sopijaosapuoli kaikissa kirkollisissa virka- ja työehtosopimuksissa.

Edellinen artikkeliLuterilainen siunaustilaisuus – islamilainen rukous haudalla?
Seuraava artikkeliNainen vahvoilla Ruotsin arkkipiispaksi