Arkkipiispa: Pappien selibaattikysymys avoin keskustelulle

Vatikaanin tuore valtiosihteeri, arkkipiispa Pietro Parolin, on tehnyt yllättävän suoria huomautuksia pappien selibaattiin liittyen, mahdollisesti ilmauksena kirkon avoimuudesta ajan hengelle. Paavi Franciscuksen suunnitelmat uudistaa Vatikaania ja järjestää kirkkoa uudelleen ovat saaneet paljon huomiota, mutta hän ei ole vielä julkisesti kohdistanut niitä pappien selibaattivaateeseen. Suomessa asiasta ensimmäisenä kertoi Helsingin Sanomat.

Venezuelalaisen sanomalehden El Universalin haastattelussa Parolin totesi, ettei pappien selibaattiperinne ole opinkappale tai mikään jumalallista alkuperää oleva laki ja se on siksi avoin keskustelulle. Hän totesi, että vaikka kirkko ei ole demokraattinen laitos, sen täytyy kuitenkin heijastaa ajan demokraattista henkeä ja omaksua hallinnon kollegiaalisuus.

Siinä missä aiemmat paavit ovat julistaneet tietyistä aiheista keskustelun päättyneeksi, Parolinin vihjaukset voivat viitata mahdollisuuteen keskustella tästä kirkon perinteestä.

– On mahdollista keskustella ja pohtia näitä aiheita, joita ei ole määritelty opillisiksi, ja punnita mahdollisia muutoksia, Parolin sanoi ja huomautti, että kirkon ykseys ja Jumalan tahdon noudattaminen ovat aina tärkeitä, kun asioita mietitään.

Paavi Franciscus on pohtinyt selibaattikysymystä jo aiemmin, ollessaan vielä kardinaali, ja vilpittömästi kertonut omasta kilvoittelustaan. Hän on myös myöntänyt muissa uskontokunnissa olevan hyviä pappeja, jotka eivät elä selibaatissa.

– Se on kirkon järjestykseen liittyvä, ei opillinen kysymys. Se voi muuttua, paavi totesi haastattelussa vuonna 2012 vielä ollessaan kardinaali.

Selibaattivaateen poistaminen voisi tuoda uutta puhtia jo nyt pappipulasta kärsivään kirkkoon.

Edellinen artikkeliDosentti: Uskonrauha on hyvä turvata lailla
Seuraava artikkeliLähetysseura saanut monia yhteydenottoja parisuhdeasiassa