Lääninrovastin mukaan Naatus on ”seurannassa” – mitä se tarkoittaa?

Kaleva-lehti kertoi tänään, että lääninrovasti Juhani Lavangon mukaan Kotimaa-lehteen kolumnin kirjoittanut Rebekka Naatus on seurannassa. Kalevan uutiseen sytykkeen antaneesta Yle Oulun
uutisesta oli luettavissa, että Lavanko pitäisi kirjallista huomautusta Naatukselle mahdollisena. Kalevassa Lavanko puolestaan sanoi, ettei ole sanonut näin.

Kotimaa24:lle Lavanko päivittää, että Kotimaassa 4.1. julkaistu paljon puhetta herättänyt kolumni ei johda kirjalliseen huomautukseen.

– Sekaannus johtui siitä, että siinä oli tulkinnallinen näkemysero siinä, mitä tarkoittaa, kun sanoin, että voi tulla sanktio jatkossa mutta ei tästä tapauksesta.

Lavanko pitää kolumni-asiaa loppuunkäsiteltynä. Kolumnissa Naatus kirjoitti, että evankelioivasta lähetystyöstä voitaisiin luopua ja koko lähetystyö-sana pitäisi siirtää museoon.

Lavanko kertoi Kalevassa myös, että Naatus on seurannassa ja ”luupin alla”. Mitä hän tarkoittaa?

– Luupin alla tarkoittaa sitä, mitä on kirjoitettu. Olen sen takana, totta kai tästä taustasta johtuen hän on luupin alla.

Pitääkö Naatuksen siis olla erityisen varovainen esimerkiksi siinä, mitä hän jatkossa kirjoittaa?

– Kyllä. Kyllä se sitä tarkoittaa. Mutta tämähän on työelämässä ihan kenen tahansa kohdalla. Jos joudut esimiestesi kanssa käymään asioita läpi, kyllä sinä olet sen jälkeen seurannassa jonkin aikaa.

Oulun seurakuntayhtymän yhtymäjohtaja Ilpo Kähkönen toteaa, että Rebekka Naatuksen tapaus on loppuunkäsitelty 4.1. kolumnin osalta. Hänen mukaansa Naatus ei ole seurannassa.

– Jos jotain uutta ja ihmeellistä tulee, se käsitellään erillisenä asiana, Kähkönen sanoo.

Heti kolumnin julkaisun jälkeen Kähkönen kertoo käyneensä rakentavassa hengessä keskustelun Rebekka Naatuksen kanssa kirjoituksesta. Paikalla oli Kähkösen mukaan tuolloin myös seurakuntien viestintäjohtaja Sakari Korpi, joka on Naatuksen lähin esimies.

Lääninrovasti Juhani Lavanko näkee, etteivät hänen ja Kähkösen näkemykset ole ristiriidassa. Tätä Lavanko perustelee sillä, ettei hänellä ole Naatukseen esimiesasemaa, vaan hän katsoo asiaa lääninrovastin näkövinkkelistä. Lavangon mukaan hän ei tarkoita Naatuksen ”seurannalla” mitään ”juridista”, vaan puhuu ”seurakunnallisen elämän” valvonnasta. Hän viittaa omaan asemaansa lääninrovastina. Kirkkojärjestyksen mukaan lääninrovasti valvoo, että kirkon tehtäviä ”hoidetaan seurakunnissa uskollisesti sekä kirkon tunnustuksen, kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja kirkon vaalijärjestyksen sekä niihin perustuvien määräysten ja ohjeiden mukaan”.

Rebekka Naatus sanoo, ettei hän halua kommentoida, koska hän ei ole keskustellut asiasta henkilökohtaisesti Juhani Lavangon kanssa.

– Minulla ei ole selvää käsitystä asiasta, Naatus toteaa.

Kun Naatuksen kolumni julkaistiin Kotimaassa, sen yhteydessä kerrottiin hänen työskentelevän Oulun seurakunnissa tiedottajana mutta kirjoittavan omissa nimissään. Lavanko katsoo, ettei tämä sulje kirjoittajan vastuuta pois, vaan päinvastoin herättää erityistä kiinnostusta kirjoitusta kohtaan.

– Voisi jopa ajatella niin, että kirjoituksen painoarvo kasvaa, hän arvioi.

Lue uutisen taustoista aiemmista Kotimaa24:n artikkeleista

Edellinen artikkeliPeura: Muutto Seinäjoelle ei vaarantaisi yhteistyötä lapualaisten kanssa
Seuraava artikkeliJälleen uusi käänne Vantaan lähetysrahaväännössä