Kotimaa24:n blogisti kertoo hoitokokouksista radiossa

Kotimaa24-palvelun luetuin blogisti Vuokko Ilola puhuu Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelmassa hengellisestä väkivallasta. Hän muun muassa kuvailee, millainen on vanhoillislestadiolainen hoitokokous ja kertoo miten niiden muoto on vuosien varrella muuttunut.Hoitokokouksia oli eniten 1970-luvulla. Vanhoillislestadiolainen liike on pahoitellut hoitokokousten väärinkäytöksiä.

Ilolan mukaan hoitokokouksista oli tullut lähinnä liikkeen vallanpitäjien työkalu, muun muassa naispappeuden hyväksyjiä vastaan. Hän tosin toteaa, että hengellistä valtaa on käytetty eri paikkakunnilla ja vuosikymmenillä eri tavoin.

Ilolan mukaan hoitokokoukset jatkuvat yhä. Sama asia ei välttämättä johda hoitokokoukseen johdonmukaisesti. Ilola katsoo haastattelussa, ettei vanhoillislestadiolaisessa liikkeessä nähdä hoitokokouksissa mitään väärää, joten ilmiöön puuttuminen olisi lähinnä kirkon ja piispojen asia.

Ihmisoikeuskeskuksen asiantuntija Kristiina Kouros puolestaan kommentoi asiaa ihmisoikeuksien ja Suomen lainsäädännön kannalta. Hänestä uskonnollisen väkivallan tunnistamiseen ja poiskitkemiseen liittyvät samat ongelmat kuin esimerkiksi koulu- tai työpaikkakiusaamiseen. Ongelmat kulminoituvat usein ihmisten välisiin suhteisiin ja niihin on yhteisön ulkopuolelta vaikea ottaa kantaa.

Horisontti Yle Radio 1- kanavalla 14.4. klo 11. ja uusintana 21.4. klo 18.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta tästä

Edellinen artikkeliHassunkurinen kristillisyys löytyy netistä
Seuraava artikkeli”Naisten pappeus tehnyt kirkosta enemmän kanssakulkijan”