Matti Sollamo: ”En ymmärrä että rahalla kiristetään”


SollamoMatti2 kertoo, miksi hän teki eilisissä Vantaan seurakuntayhtymän yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa kiistellyn esityksensä lähetysmäärärahojen jaosta.

Sollamo esitti kerättyään kokouksen alussa taakseen nimiä, että Vantaalla lähetysjärjestöille myönnettävät lähetysmäärärahat jakaa jatkossa yhteisen kirkkoneuvoston sijaan yhteinen kirkkovaltuusto ensi vuoden alusta alkaen. Esitys meni läpi äänestyksessä, mutta siitä jätettiin eriävä mielipide ja osa valtuutetuista pitää päätöstä laittomana kajoamisena seurakuntayhtymän ohjesääntöön, jonka mukaan rahoista päättää yhteinen kirkkoneuvosto. Asiasta ollaan tekemässä valitusta hallinto-oikeuteen.

Matti Sollamo perustelee voittanutta esitystään sillä, että hänen mielestään lähetysmäärärahoista pitää päättää sellaisessa hallintoelimessä, johon kaikki ehdokkaat on valittu vaaleilla eli yhteisessä kirkkovaltuustossa. Valtuuston jäsen Johanna Korhonen arvioi kuitenkin, että asian taustalla on se, että kirkkovaltuusto antaisi todennäköisemmin tukea myös niille järjestöille, joilta yhteinen kirkkoneuvosto on leikannut tukea naispappeus- ja homovastaisuuden vuoksi. Korhonen katsoo Sollamon esiintyvän mielellään uudistushenkisenä mutta käytännössä sabotoivan uudistuspyrkimyksiä vastaan.

– Olen sitä mieltä, että järjestöjen olisi pitänyt saada rahat, vaikka olen homoliittojen ja naispappeuden kannalla. En ymmärrä sitä, että rahalla kiristetään. Olen etunenässä ollut perustamassa rovasti Liisa Tuovisen kanssa Yhteys-liikettä. En missään tapauksessa sabotoi. Haluan, että kirkko jopa vihkisi homoliittoja, Sollamo vastaa.

– Tässä päätöksessä oli kyse vain siitä, että lähetysmäärärahojen jako siirrettiin neuvostolta valtuustolle. Ei voi tietää, mitä valtuusto ensi vuonna päättää. Mutta onko niin, että he pelkäävät, että valtuusto tekee toisenlaisen päätöksen kuin neuvosto, Sollamo sanoo ja viittaa eriävän mielipiteen jättäneisiin.

– Olen arvostanut Korhosta erittäin pitkälle ja pitänyt ystävänä. Tässä se näkyy, että ystävyys voi kirkossa kaatua tällaiseen.

Kun Sollamon kanta oli voittanut valtuustoäänestyksen, hän esitti muutosta myös yhtymän johtosääntöön. Sinnekin pitäisi kirjata, että valtuusto päättää lähetysmäärärahoista. Tämä asia meni valmisteluun. Eriävän mielipiteen jättäneet tai osa jättäneistä aikoo tehdä valituksensa nimenomaan sen vuoksi, että he katsovat ohjesääntöä muutetun ilman asianmukaista käsittelyä. Seurakuntayhtymän lakimies Pekka Laakso katsoo, että valtuuston päätös on lainmukainen.

Matti Sollamo edustaa Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston suurinta Avoin seurakunta -ryhmää, Johanna Korhonen Tulkaa kaikki -ryhmää.

Lue Korhosen ja Laakson kannoista tarkemmin täältä

Edellinen artikkeli”Juonittelua ja hallintovalituksia” – kiista Vantaan lähetysrahoista paisuu
Seuraava artikkeliKirkkoherra ja imaami siunasivat lasten päiväkodin