Ortodoksien joulupaasto alkaa tänään keskiviikkona

Ortodoksisen kirkkovuoden ensimmäinen pitkä paastoaika alkaa tänään keskiviikkona ja kestää joulupäivän alkuun saakka. Joulupäivän aamulla juhlan liturgiaan osallistuvat päättävät paastonsa vasta palveluksen jälkeen.

Joulupaasto ei näy ortodoksisen kirkon jumalanpalveluselämässä samalla tavoin kuin pääsiäistä edeltävä paasto, kertoo Suomen ortodoksinen kirkko kotisivuillaan. Siihen ei liity erityisiä paastoajan palveluksia eikä kirkoissa lueta esimerkiksi Efraim Syyrialaisen paastorukousta.

”Joulupaasto eroaa kuitenkin vain vähän Suuresta paastosta. Ruokapaaston osalta joulupaasto on Suurta paastoa lievempi: esimerkiksi kala on sallittu useimpina päivinä. Muilta osin paastoa vietetään muiden pitkien paastoaikojen tapaan katumuksen hengessä. Oman hengellisen tilan arvioinnin ja katumuksen sakramenttiin osallistumisen lisäksi siihen kuuluvat arjen yksinkertaistaminen ja hidastaminen, haitallisista tottumuksista irtautuminen ja vähäosaisemmista lähimmäisistä huolehtiminen esimerkiksi paastokeräykseen osallistumisen muodossa”, kirkon sivuilla kerrotaan.

Kuva: Jukka Granström

Edellinen artikkeliUutuuskirja ruotii Jeanne d’Arcin oikeudenkäynnin kulkua ja asiakirjoja
Seuraava artikkeliSuomen Lähetysseuran uusi toiminnanjohtaja on Rolf Steffansson