Voiko pappisoikeuden menettänyt olla Pappisliiton jäsen?

pappisvihmimys Tre420Esko Jossas vastaa, voiko pappi jatkaa Suomen kirkon pappisliiton jäsenenä, jos hän menettää pappisoikeutensa Suomen luterilaisessa kirkossa.
 
– Varsinaisen jäsenen kriteeri on se, että on luterilaisen kirkon pappi, hän sanoo.
 
Pappisliitolla on kuitenkin maisterijäsenyys, joten henkilö, joka ei ole pappi, voi olla liiton maisterijäsen. Pappisoikeuden menettänyt voisi siis halutessaan siirtyä liiton maisterijäseneksi. Erot pappisjäsenyyteen ovat maisterijäsenyydessä hyvin pienet.
 
– Pientä eroa on oikeudessa tulla valituksi liiton hallintokuvioihin.
 
Muiden kirkkokuntien tai uskonnollisten yhteisöjen papit ovat järjestäytyneet muulla tavoin kuin Suomen kirkon pappisliittoon. Jossas arvelee, ettei Pappisliiton maisterijäsenissä ole muiden kuin luterilaisen kirkon jäseniä.
 
Luther-säätiöön tai nykyiseen Lähetyshiippakuntaan vihittyjä pappeja ei Jossaksen mukaan lueta Pappisliitossa Suomen luterilaisen kirkon papeiksi. He eivät siis voisi olla liiton pappisjäseniä vaan maisterijäseniä.
 
Piispat ovat linjanneet, ettei Suomen luterilaisen kirkon pappi ei voi kuulua Lähetyshiippakunnan papistoon. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, sitä ei vielä tiedetä, mutta tuomiokapituleissa pohditaan Lähetyshiippakuntaa palvelevien luterilaisessa kirkossa vihittyjen pappien asemaa. Piispa Seppo Häkkinen on ilmoittanut Kotimaa24:lle pitävänsä mahdollisena, että Lähetyshiippakunnassa toimivat Suomen luterilaisen kirkon papit voisivat eri hiippakunnissa menettää pappisoikeutensa.
 
Lähetyshiippakuntaa palvelee sekä luterilaiseen kirkkoon vihittyjä pappeja sekä suoraan Lähetyshiippakunnan tai sitä edeltävän rakenteen palvelukseen vihittyjä pappeja.
 
(Kuvassa Tampereen hiippakunnan pappisvihkimys)
 

Lue myös: Vuosia jatkunut kirkon ja Luther-säätiön vääntö saamassa päätöksensä

Kirkon piispojen lausunnot eivät yllätys Lähetyshiippakunnassa

Juhana Pohjola: Ihmettelen piispojen ”nyrkin heristelyä”

Kalliala: Lähetyshiippakunta aiheuttaa tuomiokapituleille töitä

Edellinen artikkeliNäin menee tuore kirkolliskokoukselle tehty laulu
Seuraava artikkeliAthos-säätiön asettuminen Hämeenlinnaan varmistumassa