Mikko Salmi: Kirkossa kärsitään vallanhimosta

Vuoden lopulla toimintansa lopettavan Oulun seurakuntien Rauhan Aseman toiminnanjohtaja, pastori Mikko Salmi kirjoittaa Sana-lehdessä kirkosta ja vallasta. Salmi viittaa kirjoituksessaan myös Agnostikkoiltojen herättämään kohuun.

Kirkossa ja sen herätysliikkeissä kärsitään Salmen mukaan vallanhimosta.

”Kirkon johto vilisee edelleen ihmisiä, joiden pääasiallinen tehtävä ei ole palvelu vaan hallitseminen ja oman aseman puolustaminen keinoja kaihtamatta”, hän kirjoittaa.

”Kirkko taitaa olla yhteiskunnassamme niitä viimeisiä linnakkeita, joissa aidolle ilmaisunvapaudelle ei ole tilaa. Finlandia-palkittu kirjailija Hannu Väisänen kertoo Taivaanvartijat-kirjassaan, miten Oulun tuomiokapituli pakotti hänet pitkiin polvirukouksiin ennen kuin hänen annettiin esitellä Pyhän Tuomaan kirkkoon suunnittelemansa kuvakielen. Kun mietin tämän vuoden kohua Oulussa pidetyistä Agnostikkoilloista, en voi kuin ihmetellä, miten kirkossa asiat muuttuvat näin hitaasti”, Salmi kirjoittaa.

”Kirkossa ei edelleenkään osata keskustella uskon ja elämän ydinkysymyksistä. Kun kuuntelee kirkon johdon keskimääräistä liturgiaa, sitä hallitsevat tietäminen, suorat vastaukset ja kirkon kanta. Olennaista tässä viestinnässä on keskustelukumppanin nujertaminen ja valta. Kirkko tyytyy aidon dialogin sijaan inttämään ihmisten kanssa”, hän jatkaa.

Lue Mikko Salmen kolumni Kirkko ja valta Sana-lehden sivuilta.

Edellinen artikkeliKirkon perheneuvontaan hakeudutaan harvoin väkivallan vuoksi
Seuraava artikkeliK&k: Rapistuneita hautamuistomerkkejä kunnostetaan yhteishankkeessa