Tutkija: Paavin lausuntoja tulkittu yli-innokkaasti

Paavi F2Franciscus on vastikään antanut ensimmäisen lehtihaastattelunsa paavina. Jesuiittojen La Civiltà Cattolica –lehdessä julkaistu haastattelu on herättänyt runsaasti kansainvälistä kiinnostusta. Erityistä huomiota ovat saaneet paavin lausunnot aborttiin, ehkäisyyn ja homoseksuaalisuuteen liittyvistä opeista. Helsingin yliopiston yleisen kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola toteaa raflaavia lausuntoja antavan paavin olevan haaste medialle.

– Tämä on ollut eri asioiden suhteen hämmentävää paitsi konservatiiveille, myös edistysmielisemmille. On luettava tarkkaan, mitä paavi on sanonut, sillä hätäisellä lukemisella voidaan päätyä hätäisiin johtopäätöksiin. Tämä lienee jonkinlainen perusongelma tilanteessa, Ketola toteaa.

Ketolan mielestä paavin viimeisimpiä lausuntoja ei ole suorastaan tulkittu väärin, mutta joillakin tahoilla liian nopeasti, yli-innokkaasti ja omien toiveiden mukaisesti. Hänen mukaansa myös se, että paavi on puhunut eri tavalla ja erilaisilla sanoilla asioista kuin edeltäjänsä, on synnyttänyt käsityksiä siitä, että paavi olisi muuttanut kirkon opetuksia.

– Ei hän vielä ole mitään opetuksia muuttanut. Se on eräänlainen harhanäky. Sen sijaan hän on vaatinut huomion keskittämistä toisella tavalla.

Ketola sanoo joidenkin katolisen kirkon sisällä olevien piirien suhtautuvan liki pakkomielteisesti siihen, että aborttiin, ehkäisyyn ja homoseksuaalisuuteen liittyvät kysymykset pidetään esillä, ikäänkuin se olisi kirkon tärkein tehtävä.

– On huolestuttu siitä, onko Franciscus edes kunnon paavi, koska hän ei ole puhunut edeltäjiensä tavoin näistä niin sanotuista ”kulttuurisota-aiheista”.

Eniten asia lienee närkästyttänyt Yhdysvalloissa, jossa jopa yksi piispoista on julkisesti ilmaissut pettymyksensä paaviin. Paavi on kertonut olevansa tietoinen häneen kohdistuvista odotuksista.

– Seksuaalimoraaliin liittyviä kysymyksiä on viime vuosina vatvottu jatkuvasti. Mielestäni Franciscus on omalla paaviuskaudellaan kuitenkin selkeästi ja johdonmukaisesti muuttanut painopistettä siinä, mistä ja miten paavi puhuu. Hän on puhunut Jumalan armosta, köyhistä ja pakolaisista, ylipäänsä huonommassa asemassa olevien ihmisten tilanteen parantamisesta ja siitä että sekä papeilla että uskovilla on tähän velvoitus, Ketola sanoo.

Edellinen artikkeliKipaan siirtymistä yritetään aikaistaa rahalla
Seuraava artikkeliRikkaat heittävät ruokaa pois enemmän kuin köyhät