Sosiaalisessa mediassa, varsinkin kirkollisissa piireissä, on jaettu Iltalehden eilistä uutista, jonka otsikossa kerrotaan, että ”Johanna Korhosen johtama kustantamo jätti kirjatulot tilittämättä – kirkko irtisanoi sopimuksen”.
Kustantamo tarkoittaa Maahenki Oy:tä, jossa Johanna Korhonen on toimitusjohtajana. Yrityksen taustayhteisöt ovat keskustalaisia toimijoita, mutta suoraan keskustapuolueen kanssa sillä ei ole tekemistä. Yrityksen perustajiin ja pienomistajiin kuuluu kansanedustaja Matti Vanhanen (kesk).
Maahenki on ollut tunnettu erityisesti laadukkaista tieto- ja valokuvakirjoista.
Uutisessa mainittu kirkko on Suomen ortodoksinen kirkko, jolla on ollut julkaisujen tuotanto-, myynti- ja markkinointisopimus Maahenki Oy:n kanssa vuodesta 2006 lähtien. Ortodoksinen kirkollishallitus irtisanoi sopimuksen Maahenki Oy:n kanssa 8.10 pitämässään kokouksessa vedoten laiminlyönteihin myyntituottojen tilityksissä kirkolle.
Kotimaa24 tavoitti Johanna Korhosen ja kysyi, mistä on kyse.
”Kaikki, joilla on saatavia, myös saavat ne”
Korhosen mukaan Maahengellä on ollut pitkään talousvaikeuksia, joita hoitamaan hänet kolme vuotta sitten palkattiin. Näistä vaikeuksista on kerrottu aiemmin myös julkisuudessa.
– Olemme kuitenkin koko ajan lähteneet siitä, että kaikki joilla on saatavia, myös saavat ne.
Korhosen mukaan ortodoksisen kirkon tilitys on vuosien ajan maksettu jälkikäteen, mutta sitä on jatkuvasti lyhennetty ja rästiä on vielä jäljellä muutamia tuhansia euroja.
– Keväällä Maahengen suuri asiakas joutui selvitystilaan ja jätti kymmenien tuhansien laskut maksatta, mikä taas heijastui siihen, missä aikataulussa Maahenki pystyy maksamaan omat maksunsa. Omistajien tahtotila on asiassa kuitenkin selvä: kaikki hoidetaan, ja juuri se on täällä nyt työtäni.
Korhonen kertoo, että kolmen vuoden aikana Maahenki on sopeuttanut toimintansa markkinatilanteeseen eli se on saneerannut kaikessa mahdollisessa, kuten henkilöstössä ja toimitiloissa.
Saneerauksen seurauksena Maahengellä ei ole tällä hetkellä omaa kirjatuotantoa, mutta se tekee asiakkaille tilauskirjoja.
– Myös hankalista vanhoista sopimuksista on hankkiuduttu eroon. Työlistallani oli myös sopimus ortodoksisen kirkon kanssa, Korhonen sanoo.
Korhonen kertoo, että Maahenki sai tiedon ortodoksisen kirkon irtisanomasta sopimuksesta Iltalehden uutisesta.
– Väkisinkin tulee mieleen, että miksi näin.
”Se että kustannusalalla on vaikeuksia, ei ole rikollista”
Kirkollisissa piireissä Maahengen vaikeudet ja Johanna Korhosen aktiivinen rooli Helsingin piispa Teemu Laajasalon talousasioiden julkituomisessa halutaan nähdä samana asiana. Toisin sanoen Korhonen on kysellyt Laajasalon laskujen, tilien ja kuittien perään ja nyt hän on itse osallinen talousongelmissa.
– Miten tuohon voi ylipäätään vastata, Korhonen huokaa. Hänestä asioiden välinen yhteys rajoittuu siihen, että Maahenki on osakeyhtiö, kuten Teemu Laajasalonkin yritys.
Korhonen sanoo tietävänsä, että Maahengen ongelmia yritetään kirkollisessa keskustelussa käyttää häntä vastaan.
– Olen palkattuna johtajana töissä Maahenki Oy:ssä järjestämässä asioita yhdessä omistajien kanssa niin, että kaikki saavat saamisensa – vaikka sitten viipeellä – ja yhtiö voi saneerattuna jatkaa toimintaansa. Se, että kustannusalalla on vaikeuksia, ei ole rikollista. Mielestäni asioiden hoitaminen kuntoon on kunniallista toimintaa. Maahengellä ei ole mitään salattavaa eikä hävettävää.
Johanna Korhonen on Helsingin hiippakuntavaltuuston puheenjohtaja ja kirkolliskokousedustaja.
Kuva: Pasi Leino. Johanna Korhonen kirkolliskokouksessa keväällä 2019.
Lue myös:
***
Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.
Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.