Viisi uskontoon liittyvää fobiaa

Ihmisillä on monenlaisia pelkoja, fobioita – myös uskontoon kohdistuvia. Kotimaa24 esittelee viisi uskontopelkoa, jotka eivät ole niinkään harvinaisia.

1. Islamofobia

Islamilaisuuden pelko lienee tavallisin nyky-Suomessa tavattava suoranainen uskontoon liittyvä pelko. Ainakin käsitettä kuulee käytettävän tiuhaan niin mediassa kuin ihmisten välissä keskusteluissa. Siitä puhutaan selittävänä tekijänä ja sitä käytetään lyömäaseena. Islamofoobikko kauhistuu kaikkea islamiin liittyvää, mutta aivan erityisesti häntä puistattavat muslimit – toisin sanoen se on myös muslimivastaisuutta eli käytännössä maahanmuuttovastaisuutta, joka toisinaan puetaan uskontokritiikiksi.

2. Kristofobia

Kristofobia on kristinuskon pelkoa ja vastaisuutta, joka ilmenee lievimmillään ajatuksena, että kristinusko kieltää kaiken kivan ja hauskan. Tiukempi versio suhtautuu uskonnoista erityisen halveksivasti ja vähättelevästi kristinuskoon, mutta jättää muut uskonnot vähemmälle kuittailulle.

Hevimusiikin yksi alalaji elää kristinuskon räikeästä häpäisystä. Taruston vampyyrit ovat kristofoobikkoja, koska kavahtavat uskon keskistä symbolia, krusifiksia.

Kristofoobikollla voi olla pakkomielteinen ja aggressiivinen suhtautuminen kaikkeen, mikä edes viittaa kristinuskoon. Osa ateisteista on saanut kristofoobisen tartunnan.

3. Theofobia

Jumalafobia tarkoittaa kaiken jumaluuteen liittyvän kaihtamista niin omassa ajattelussa, sosiaalisessa kanssakäymisessä kuin aivan erityisesti älyllisissä mittelöissä. Jumala on theofoobikolle kauhistus, intellektuaalisen syyhyn aihe. Hänelle kaikki tieteellinen puhe, joka edes viittaa uskontoon ilman tuomitsevaa kritiikkiä, on surkeuden huippu.

4. Religiofobia

Uskontofobia on kaikkeen uskontoon liittyvän närästämistä. Uskontoa kohtaan tunnetaan antipatiaa. Pelätään jopa, että jonkun ääneen ilmaisema uskonnollisuus tarttuu. Religiofoobikko ei halua julkisessa tilassa kenenkään edes ajattelevan uskontoa, sillä hän voi loukkaantua syvästi, jos sellainen saa näkyvän ilmaisumuodon. Uskontofoobikko loukkaantuu, pahentuu ja närkästyy uskonnosta.

Religofobian lähtökohta voi olla aktiivinen ateismin harrastus, mutta myös huonot kokemukset uskonnollisista ääriryhmistä. Jos esimerkiksi on nähnyt uskonnollista alistamista ja kyyläämistä koko lapsuutensa, voi hyvin saada religiofoobisen kohtauksen, jos joku alkaa hiuhhuloida uskonnolla.

5. Antisemitismi

Juutalaisvastaisuus on paitsi etniseen ryhmään myös sen uskontoon kohdistuvaa vihaa ja pelkoa. Antisemitismi on rasistinen ideologia, joka voidaan jakaa poliittiseen, taloudelliseen, uskonnolliseen, nationalistiseen ja rodulliseen antisemitismiin. Myös nykyiseen Israelin valtioon kohdistuva kritiikki voi olla luonteeltaan antisemitististä ja kohdistua myös uskontoon.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliAinakin 11 ihmistä kuoli kirkkoon tehdyssä iskussa Nigeriassa – hyökkäyksen syynä palkkamurha?
Seuraava artikkeliKouluun lähteviä siunataan taas – yleensä järjestäjä on seurakunta, joskus myös koulu