Uskonnon ainereaalin huippuosaaja: ”Uskontojen ymmärtämisestä on hyötyä sosiaalityöntekijällekin”

Kankaanpään yhteislyseon opiskelija Taija Kyösti, 17, valitsi ylioppilaskirjoituksissa etiikan tärpit väärin. Hän oli silti yksi kahdeksasta tänä vuonna palkitusta uskonnon ainereaalin huippuosaajasta. Suomen uskonnonopettajien liitto järjesti palkitsemistilaisuuden maanantaina Helsingissä.

Mikä oli mieluisin kysymys, ja mitä vastasit siihen?

– Toinen jokeri, jossa kysyttiin naisen aseman ja vaikutusmahdollisuuksien muutoksia kristillisen kirkon historiassa. Tämä oli minusta kiinnostava, koska naisen asema on kiistelty aihe. Se riippuu paljon seurakunnasta. Tilanne on vähitellen lähtenyt kohenemaan. Käsittelin naispappeuden historiaa ja naisiin suhtautumista historian varrella.

– Maailmanuskontojen kysymyksessä oli kuva shintolaisesta torii-portista, moskeijasta ja kristillisestä kirkosta. Paikka piti tunnistaa ja kertoa, mitä se kertoo kyseisestä uskontoperinteestä.

Miten valmistauduit kirjoituksiin?

– Luin kurssikirjoja, mutta seurasin myös ajankohtaisia aiheita netistä. Seurasin varsinkin keskusteluja eutanasiasta ja avioliittolaista. Veikkasin, että niistä olisi tullut etiikan kysymys. Ei tullut, vaan se olikin hoitohenkilökunnan mahdollisuudesta kieltäytyä abortin tekemisestä omantunnonsyistä. Siihen en vastannut.

Miksi halusit panostaa ylioppilaskirjoituksissa uskontoon?

– Olen ollut Kankaanpään seurakunnan toiminnassa mukana riparista lähtien. Olen käynyt nuortenilloissa, vetänyt eläinkerhoa alakoululaisille ja ollut isosena monena vuonna. Nämä ovat minulle tärkeitä asioita. Seurakunnassa ollaan työntekijöiden kanssa ja nuorten porukalla paljon mietitty uskontoon ja uskoon liittyviä asioita, esimerkiksi naispappeutta ja raamatuntulkintaa.

Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla on?

– Haluaisin opiskella sosiaalityöntekijäksi Tampereen yliopistossa. Haluan auttaa ihmisiä, varsinkin lapsia ja nuoria, ja tämä tuntuu omalta väylältä. Sosiaalityöntekijän ammatti on aliarvostettu, vaikka sen kautta voi vaikuttaa paljon.

Onko hyvä, että kouluissa opetetaan opiskelijan omaa uskontoa eikä kaikille yhteistä uskontotietoa?

– On. Oman uskonnon tunteminen on tärkeää, kaikki eivät ole saaneet uskonnollista kasvatusta. Kristittyjä on edelleen Suomessa eniten, ja kristinusko vaikuttaa yhteiskunnassa voimakkaasti, kyllä siitä on hyvä tietää.

Mitä hyötyä muiden uskontojen ymmärtämisestä on?

– Suomeen on tullut paljon pakolaisia muista kulttuureista. On hyvä ymmärtää myös muualta tulleiden maailmankatsomusta. Heidän kanssaan on helpompi keskustella, kun tuntee heidän tapojaan ja uskomuksiaan. Ymmärtämistä tarvitaan erityisesti hoitoalalla, mutta siitä on hyötyä sosiaalityöntekijällekin.

Onko valkolakki jo ostettuna?

– Olen vasta lukion toisella luokalla, kirjoitan loput aineet syksyllä ja ensi keväänä. Ylioppilasjuhlat ovat vasta ensi vuonna, mutta nyt meillä on tiedossa pikkuveljen rippijuhlat.

Kuva: Olli Seppälä. Taija Kyösti ja seitsemän muuta nuorta palkittiin maanantaina hyvästä menestyksestä ylioppilaskirjoitusten uskonnon ainereaalissa.

Edellinen artikkeliMysteerikuva: Keitä ovat tytöt mekoissaan?
Seuraava artikkeliVissanukorn Upamasta ei tullutkaan buddhalaista munkkia vaan luterilainen piispa