Ruotsissa häly Luther-muistomerkistä – Uppsalan tuomiokirkon eteen tulee miljoonien kruunujen pöytä

Reformaation merkkivuoden kunniaksi rakennettava pöytä hämmentää Ruotsin kirkossa. Kansallispyhäkön, Uppsalan tuomiokirkon, eteen suunnitellaan reformaation 500-vuotisjuhlan merkiksi pöydän muotoista taideteosta, joka juontuu Martti Lutherin
Pöytäpuheita-kirjasta. Muistomerkki on määrä esitellä syksyllä reformaation merkkivuoden juhlallisuuksien yhteydessä.

Kivisen taideteoksen hinta-arvio on neljä miljoonaa Ruotsin kruunua eli noin 400 000 euroa.


Kyrkans Tidningin
mukaan kirkko saa pöydän rahoituksesta noin kahdeksasosan säätiöiltä. Loput summasta yritetään rahoittaa keräyksillä. Ruotsin kirkon kirkkohallitus päätti huhtikuussa, että kirkko maksaa summan, ellei sitä saada muuten kokoon.

Kovaa kritiikkiä rahasta ja symboliikasta

Kaikki eivät ole suunnitelmaan tyytyväisiä. Uppsalalainen pappi Bertil Murray
kirjoitti
Kyrkans Tidningissä, että pöytä vaarantaa kirkon uskottavuuden. Hän paheksui sekä hankkeen kustannuksia että muistomerkin yhdistämistä Lutherin pöytäpuheisiin.

”Ruotsin kirkko on rikas, mutta sen pitää miettiä, mitä se viestii”, Murray kirjoitti.

Kaikki Lutherin pöytäpuheista eivät ole mitenkään esikuvallisia, Murray totesi. Hän nosti esiin Luther-sitaatteja, joissa tämä vertaa paavia antikristukseen ja kommentoi olutta ja naisia.

Murrayn mielestä suuri krusifiksi olisi jumalanpalvelukseen tulijoille, turisteille, hiljaisuuden etsijöille ja muille kirkossakävijöille selvempi ja parempi viesti kuin kivinen pöytä.

Seurakunta ei osallistu kustannuksiin

Muistomerkkihankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Lisa-Gun Bernerstedt
vastasi Murraylle Kyrkans Tidningissä, että teoksen halutaan korostavan Lutherin persoonan sijaan reformaation perintöä.

”Teologisesti ja liturgisesti pöytä ei yhdisty ainoastaan Lutherin pöytäpuheisiin, vaan myös ehtoollisen sakramenttiin”, kirkkokanslian osastopäällikkönä työskentelevä Bernerstedt kirjoitti.

Sosiaalisesti ja diakonisesti pöytä muistuttaa Bernerstedtin mukaan inhimillisen yhteyden merkityksestä ja herättää kysymyksen siitä, ketkä mahtuvat samaan pöytään. Pedagogisesti se voi olla paikka, jossa keskustellaan samalta tasolta. Pöydästä tulee myös pysyvä taiteellinen elementti tuomiokirkon aukiolle.

Murrayn mielestä on todellisuudesta vieraantunutta ajatella, että luottamuksellisia keskusteluja käytäisiin aukiolla, joka on kaiken lisäksi usein hyvin tuulinen. Hän pitää pöytäsuunnitelmaa rikkaan kirkon ylätason hankkeena, johon paikallinen seurakunta ei ole sitoutunut.

Pöydän on määrä jäädä Uppsalan tuomiokirkkoseurakunnan haltuun ja käyttöön. Kyrkans Tidningin mukaan seurakunta ei kuitenkaan osallistu pöydän kustannuksiin.

Kuva: Håkan Svensson / Wikimedia Commons. Pöytää suunnitellaan tälle aukiolle Uppsalan tuomiokirkon edustalle.

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkkovaltuustot Inarissa ja Utsjoella hyväksyivät esityksen Pohjois-Lapin seurakuntayhtymäksi
Seuraava artikkeliVenäläinen naispappi LML:n kokouksen saarnassa: ”Elämä ilman Jumalaa on pahempaa kuin karkotus tai v