Kirkon ulkoasian osaston johtava asiantuntija Tomi Karttunen arvioi, että yhdeksi Luterilaisen maailmanliiton (LML) ensi viikolla Namibian Windhoekissa alkavan yleiskokouksen tavoitteeksi muodostuu globaalin luterilaisen kirkkoperheen itseymmärryksen tarkastelu.
– Jonkinlainen luterilaisuuden näyteikkuna Windhoekista varmaankin muodostuu. Yleiskokouksen teemojen avulla lähestytään sitä, miten luterilaisuuden perintöä halutaan sanoittaa tänään, miten luterilaiset kirkot suuntaavat kohti tulevaisuutta. Tästä voidaan keskustella, Tomi Karttunen toteaa.
Yleiskokouksen pääteema on ”Jumalan armon vapauttamana”
Käytännön työskentely Windhoekissa tulee Karttusen mukaan jäsentymään yleiskokouksen pääteeman ”Jumalan armon vapauttamana” kolmen alateeman avulla. Ne ovat ”Luomakunta, ihminen ja pelastus – ei kaupan.”
Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkot elävät hyvin erilaisissa yhteiskunnissa. Tästä syystä kirkkojen kohtaamat kysymykset ja haasteetkin ovat jossain määrin erilaisia.
– Edellisessä yleiskokouksessa Stuttgartissa vuonna 2010 painottuivat ehkä erityisesti etelän kirkkojen huolet ja erityiskysymykset. Nyt voi käydä niin, että myös läntisten luterilaisten kirkkojen huoli omasta itseymmärryksestään ja missionaarisuudestaan nousee Windhoekin työskentelyissä esille, Karttunen povaa.
Karttusen mukaan esimerkiksi Tanskan kirkon edustajat haluavat tuoda Windhoekissa esille sekularismin haasteet kirkolleen. Samalla he Karttusen mukaan viestivät kotimaiselle yleisölleen, että oman kirkon ongelmia tuodaan LML:n tasolla esille.
– Saksan kirkkojen suunnalta on tullut myös sellaista pohdintaa, jossa on huomattu ongelmaksi se, että lännen kirkkojen julkisuuskuva voi typistyä pelkäksi moraaliseksi aktivismiksi. Nyt hengellistä näkyä haluttaisiin vahvistaa.
Muita, kaikkia kirkkoja koskevia asioita Windhoekissa ovat Karttusen arvion mukaan esimerkiksi talouden globalisaation aiheuttamat ongelmat.
Afrikan ja Aasian kirkkojen todellisuutta on usein eläminen vähemmistönä
Erityisesti Afrikan ja Aasian kirkkojen todellisuutta on usein eläminen vähemmistönä muiden suurten maailmanuskontojen, islamin, hindulaisuuden, buddhalaisuuden tai Itä-Aasian uskontojen keskellä.
– Huoli omasta paikasta vähemmistönä ja kirkon julkinen tila lienevät puheenaiheina.
Maailman luterilaisiakin nyt jakavat seksuaalietiikan kysymykset voivat näkyä kokouksessa, samoin kuin naispappeus.
– Kirkkojen maailmanneuvoston Faith and Order -komission piirissä keskusteluihin on noussut syntikäsitys sekä moraaliteemat, siis miten kirkot käsittelevät moraalisia kysymyksiä.
Kaiken kaikkiaan Karttunen kuitenkin arvioi, että kokouksessa kiistat eivät tule hallitseviksi.
– Nyt kokoonnutaan Afrikassa ja on reformaation merkkivuosi. Jälkimmäisessä on kaikille kirkoille paljon yhteistä pohjaa, kun keskiössä on Jumalan armo Kristuksessa, Tomi Karttunen toteaa.
145 jäsenkirkkoa edustavat noin 70 miljoonaa luterilaista
Vuonna 1947 Lundissa perustetun Luterilaisen maailmanliiton 12:s yleiskokous pidetään Namibian Windhoekissa 10.–16. toukokuuta. Järjestön 145 jäsenkirkkoa edustavat noin 70 miljoonaa luterilaista.
Noin seitsemän vuoden välein pidettävä yleiskokous on Afrikassa nyt toista kertaa. Vuonna 1977 kokoonnuttiin Tansanian Dar es Salaamissa.
Kuva: Luterilainen maailmanliitto
Lue myös:
Pääsihteeri Martin Junge: ”Euroopan kristillistä identiteettiä ei säilytetä muureilla”
Luterilaisen maailmanliiton yleiskokouksen saarnaajakilpa ratkesi – voitto meni Yhdysvaltoihin
Kolumni: Repeääkö luterilaisten kirkkojen välille railo tänä vuonna Windhoekissa?
Ilmoita asiavirheestä