Kuopiossa esillä kuusitoista versiota Lutherista

Kuopion Alavan seurakunnassa juhlitaan reformaatiota ja oman seurakunnan 50-vuotista taivalta Luther-näyttelyllä. Kirkon alasalissa pääsi ensi kertaa eilen ihailemaan taiteilija Heikki Marilan kuuttatoista variaatiota Lutherista.

Kierrellessään museoita ja kirkkoja Marila huomasi, että aina tuli vastaan se sama Luther: kaikkien Luther-kuvien esikuvana oli Lucas Cranachin tunnettu maalaus mustapukuisesta, mutrusuisesta Lutherista musta baskeri päässään.

Heikki Marila innostui tekemään sarjan, jossa pyöritään alkukuvan ympärillä. Syntyi 16 tunnelmaltaan erilaista mutta silti hyvin tunnistettavaa Lutheria. Lutherin teesejä läpi kahlatessa Marilalle tuli selväksi, että tällä oli aika paljon hampaankolossa katolista kirkkoa vastaan.

– Jotain sympaattista siinä on, että hän jaksoi vääntää, kyseenalaistaa ja vastustaa niin kovin, Marila sanoo Kuopion seurakuntien tiedotteessa.

Marilan Lutherit ovat olleet esillä kuudesti museossa tai galleriassa. Kuopiossa ne ripustetaan ensimmäistä kertaa kirkon yhteyteen. Marila kokee, että näyttelyn myötä kuvat palaavat kotiin – siihen kontekstiin, josta hän baskeripäiset Lutherit alun perin löysi.

Marila kuuluu kirkkoon. Häntä kiinnostavat eri kirkkokuntien kannanotot yhteiskunnallisiin aiheisiin ja niiden voimakas vaikutus ihmisten arkeen ja politiikkaan.

– Moni arkinen asia, kuten moraalikäsitys, tulee Raamatusta, vaikka nykyihminen ei sitä tiedostaisi.

Heikki Marila haluaa ravistella ja hämmentää taiteellaan. Itsestään hän ei ammenna, sillä maailmassa on hänestä paljon tärkeämpääkin kommentoitavaa.

– Olen aina halunnut sanoa taiteellani jotain, tökkiä, tyrkkiä ja hämmentää. Teosteni punaisena lankana on yleensä hyljeksittyjen, vähäpätöisten ja vaiettujen asioiden esiin tuominen.

Heikki Marila syntyi Lahdessa 16.5.1966. Hän opiskeli Turun Piirustuskoulussa 1988–1992. Hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja yhteisnäyttelyitä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänen teoksiaan löytyy muun muassa Helsingin, Sara Hildénin, Tampereen, Porin ja Hyvinkään taidemuseoiden kokoelmista sekä Turun kaupungin taidekokoelmasta.

Luther-näyttelyyn voi tutustua Alavan kirkolla lauantaisin ja sunnuntaisin 26.3. saakka. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuvat: Jussi Vierimaa, kuvankäsittely: Emilia Karhu

Edellinen artikkeliAskola ja Vikström HS:ssa: Toivomme kärsivällisyyttä niiltä, jotka kokevat kirkon avioliittokannan e
Seuraava artikkeliEssee: Ristus, Maaria ja Väinämöinen mahtuvat samoihin kansarunoihin