Kirkolliskokousedustaja liputtaa polttarien puolesta

PolttarikirjaKatri Korolainen-Virkajärven vastajulkaistu kirja kokoaa polttariperinteen, -vinkit ja -ideat yksiin kansiin.

Polttareita eli poikamiesiltaa (saksaksi Polterabend) vietetään Suomessa ennen häitä eräänlaisena avioliitton satamaan rantautumisen siirtymäriittinä. Aiheesta ei juurikaan ole aiemmin julkaistu kirjallisuutta, joten Katri Korolainen-Virkajärven ja Lauri Leinosen
(Lähes) Täydellinen polttarikirja on oppaana ensimmäinen laatuaan.

– Polttarit on monelle aikuisiällä vietettävistä juhlista suurin juttu. Se on monipäiväinen ystävien juhla, jota suunnitellaan etukäteen ja johon panostetaan. Aika vähän polttareista on ollut tietoa tarjolla, joten ajattelin, että sitä on hyvä saada kootuksi yksiin kansiin, Korolainen-Virkajärvi kertoo.

Polttareiden rituaalinen merkitys on ollut ja on edelleen siinä, että ystäväjoukolla tehdään yhdessä jotain ennen kuin morsian saatetaan miehelään. Jotkin tavat ovat säilyneet kaukaa menneestä meidän päiviimme saakka. Tällainen on muun muassa morsiussauna, johon liittyviä perinteitä Korolainen-Virkajärvi on selvitellyt kirjaansa varten.

– Esimerkiksi Kantelettaren virsissä puhutaan paljon siitä, miten neito luovutetaan sulhasen suvulle, eikä hänellä ole enää kotiin palaamista. Tällaista dramatiikka ei toki koeta enää nykypäivänä, mutta kyllä polttareihin liittyy edelleen tämä avioliittoon valmistautuminen.

Polttarit muotoutuvat nykyään yhä yksilöllisemmiksi ja jokainen järjestää niistä mieleisensä.  Mitään yhtä tarkkaa kaavaa niistä on vaikea muodostaa, mutta kirjaa varten tekemiensä haastattelujen perusteella Korolainen-Virkajärvi on melko tarkkaan selvillä siitä, millaiset ovat mahdollisimman täydelliset polttarit.

– Niissä on aikaa olla ja tehdä yhdessä oman porukan kanssa. Ne ovat sankarinsa näköiset ja niissä kunnioitetaan hänen mieltymyksiään, hän kertoo.

Pisteet humanisti-kirjailijalta saavat sellaiset poikamies(tyttö)juhlat, joissa on jotakin hauskaa, syvällistä ja yllättävää.

– Riemu ja ilo liittyvät polttareihin, mutta parhaimmillaan niissä on myös hetki aikaa pysähtyä jakamaan yhteisiä kokemuksia ystävien kanssa, Korolainen-Virkajärvi toteaa.

Katri Korolainen-Virkajärven ja Lauri Leinosen (Lähes) Täydellinen polttarikirja opastaa niin polttareita järjestäviä kuin niihin osallistuviakin. Kirjaan voi myös tallentaa sekä suunnittelun että itse juhlan vaiheet ja hauskat tarinat. Kirjan julkaisee Minerva Kustannus.

Edellinen artikkeliRobertsonin huumelausunnot saattavat tietää hyllytystä TV7:lta
Seuraava artikkeliAmnesty: Syyriassa laajamittaista kidutusta