Heikki Hiilamo vuodeksi Norjaan diakoniaprofessoriksi

Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, yksi alansa johtavista asiantuntijoista Heikki Hiilamo siirtyy tammikuun alussa vuodeksi Norjaan Osloon diakoniayliopisto VID:n professoriksi.

Diakonian tutkimus on Hiilamolle entuudestaan tuttua, sillä hän on työskennellyt Diakonia-ammattikorkeakoulussa ja diakoniasta vastaavana johtajana Kirkkohallituksessa. Hän on myös Diakoniantutkimus-aikakauskirjan päätoimittaja.

– Suomessa diakoniantutkimus on vielä yliopistotasolla aika ohutta, vaikka kokoa ajan lisääntymään päin, ja diakoniasta on tehty myös väitöskirjoja. Mutta jos haluaa tutustua yliopistotasoiseen diakoniatutkimukseen, on mentävä Norjaan, Hiilamo sanoo.

VID on vuonna 2016 useista diakonia-alan toimijoista syntynyt yhteenliittymä, joka käyttää englanninkielistä nimeä VID Specialized University. Sillä on toimipisteet Oslossa, Bwergenissä, Sandnesissä ja Stavangerissa. Opiskelijoita on 3 500.

Suomessa teologisten tiedekuntien diakoniatutkimus on Hiilamon mukaan varsin rajattua ja lähtökohdiltaan pappiskeskeistä.

– Kuitenkin diakoniatutkimukselle olisi tilausta yhteiskunnan eriarvoistumisen lisääntyessä. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion kriisi luo myös paineita kolmannen sektorin ja uskonnollisten toimijoiden roolin tutkimiseen, Hiilamo sanoo.

Hiilamo on VID:ssä professorina tiedekunnassa, jonka alaa ovat teologia, diakonia ja johtaminen.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Heikki Hiilamo Demokraatissa: Urakeskeisten pappien vallanhalu hämmensi

Heikki Hiilamo: Kohdistuuko 2010-luvun diakonia enää heihin, joiden hätä on suurin?

Edellinen artikkeliRadio Deissä 44-osainen sarja reformaatiosta
Seuraava artikkeliLapsen uskonto ei jatkossa mene vain äidin mukaan