Valkoinen yöperhonen on elokuva Niilo Yli-Vainiosta

Saarnaaja Niilo Yli-Vainion (1920–1981) viimeisistä vuosista kertova omakustanteinen draamaelokuva Valkoinen yöperhonen sai ensi-iltansa Lapuan helluntaiseurakunnassa marraskuun lopulla. Elokuvan ovat tehneet Seppo Lahti ja Jari Ruotsala. Asiasta kertoi Ristin Voitto.

Niilo Yli-Vainiota näyttelee maallikkopuhuja Joakim Terinen. Pienellä budjetilla tehdyssä elokuvassa ei ole lainkaan haettu yhdennäköisyyttä historialliseen Yli-Vainioon. Käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Lahden mukaan yhdennäköisyyttä tärkeämpää on, että roolin esittäjä tuntee aidosti päähenkilön kokemat ja puhumat asiat.

– Moni saattoi odottaa jonkinlaista kiiltokuvaa Yli-Vainiosta, mutta meitä kiinnosti ihminen joka kärsi ja jolla itsellään oli sairauksia, käsikirjoittaja-ohjaaja Seppo Lahti sanoo Kotimaa24:lle.

Valkoinen yöperhonen ei ole saanut tuotannon tueksi apurahoja. 80-minuuttista elokuvaa ei nähdä yleisessä teatterilevityksessä, vaan sitä esitetään mahdollisesti helluntaiseurakuntien tilaisuuksissa. Tavoitteena on myös esitys TV7:lla.

Elokuvan nimi on Niilo Yli-Vainion päiväkirjamerkinnästä, jossa hän kuvaa valkoista yöperhosta, joka pyrkii ikkunan läpi loistavaa valoa kohti ja sisään asuntoon.

Lahti ja Ruotsala ovat aiemmin tehneet yhdessä kaksi elokuvaa, dokumentin Pyhän kosketus ihmeparantumisista ja näytelmäelokuvan Lasilinna masennusta sairastavasta nuoresta naisesta.

Kuva: Elokuvan mainosjulistejuliste

Edellinen artikkeliLasse Halme: ”Lapselle on vahingollista kasvattaa häntä arvotyhjiössä”
Seuraava artikkeliKMN:n apulaisjohtaja käännytettiin yllättäen Israelista – neuvosto tuomitsee syytökset valheellisiks