Lue itsenäisyyspäivän saarnoja Digipostillasta

Itsenäisyyspäivä on erityinen kirkkopyhä. Läsnä ovat päivän raamatunteksti, mutta myös valtiollinen itsenäisyys. Digipostillasta löytyy vapaasti luettavaksi 14 tämän päivän saarnaa.

Perinteinen käsitys yhdistää itsenäisyyspäivään sodat. Niistäkin päivän saarnoissa puhutaan. Esimerkiksi Oulun piispa Samuel Salmi saarnasi vuonna 2013 valtakunnallisessa itsenäisyyspäivän jumalapalveluksessa Helsingin tuomiokirkossa. Hän aloitti saarnaan kertomalla sodasta palaavan miehen kokemuksesta.

”Kotikylään Muonioon palatessaan hän löysi kuitenkin karrelle poltetun maan. Koti oli poissa. Mäellä seisoi yksinäisenä ristinmuotoinen kirkko. Se tervehti tulijaa. Kun kodin paikkaa ei voinut enää hahmottaa nokisten savupiippujen sekamelskasta, oli kirkko se maamerkki, josta hän otti suuntaa kohti kotinsa perustuksia. Kipu ja uusi uskallus veivät yhdessä kohti tulevaa. – Ristinmuotoinen todellisuus saattoi kotiin ja uuteen aikaan”, Salmi sanoi.

Salmi liittyi saarnassaan päivän evankeliumitekstiin, mutta teki sen pohjalta yhteiskunnallisia johtopäätöksiä – olihan saarnatilanne varsin yhteiskunnallinen:

”Aikamme Suomen tarina on vaarassa haalistua, jos emme seuraa kehitystä, missä heikot signaalit siirretään syrjään. Se koskee yhteiskunnan eri ikäryhmiä: vanhuksia, jotka seuraavat huolestuneina ikäryhmänsä kasvua ja samalla tarvittavan avun riittävyyttä etenkin harvaanasutuilla alueilla, työikäisiä, jotka kärsivät uupumuksesta jatkuvan kiireen ja menemisen pakkopaidassa, lapsiperheitä heidän syvenevässä huolessaan toimeentulosta, ongelmien hallinnassa ja ajan riittävyydessä.”

Itsenäisyyspäivän Saarnassa voidaan käsitellä myös maahanmuuttoa. Niin teki Ville Tikkanen viime vuonna Jyväskylässä. Hän puhui haastavasta tilanteesta, kun Suomeen saapuu ihmisiä, joiden isänmaa on käynyt turvattomaksi:

”Miltä se tuntuu? Saako se kiittämään isänmaasta enemmän, kun huomataan, että monelta vapaus ja turva puuttuvat? Saavatko pakolaiset meidät kokemaan maamme nyt turvattomampana vai yhdymmekö heidän kokemukseen, että Suomi on sellainen turvallinen maa, jossa on hyvä asua ja asiat ovat valtavan hyvin.”

Lue myös:

Itsenäisyyspäivän saarna vaatii ja antaa

Edellinen artikkeliKolumni: Toivo kurottuu pahan yli
Seuraava artikkeliTarua vai totta – itsenäisyyspäivänä miehet saarnaavat useammin kuin naiset?