Jehovan todistajat: Paras olisi jos nykytilanne säilyisi

Jehovan todistajien tiedottaja Veikko Leinonen kertoo Kotimaa24:lle, miten uskonnollinen yhdyskunta suhtautuu tuoreeseen selvitykseen, jossa otettiin kantaa Jehovan todistajien vapauttamiseen asevelvollisuudesta.

Leinosen mukaan parasta olisi, jos vapautus säilyisi yhä. Selvityksen tehnyt professori Jukka Kekkonen puntaroi myös kolmea muuta vaihtoehtoa ratkaista asia. Myös ne kaikki sopisivat Jehovan todistajille. Kekkonen ei pidä nykytilannetta täysin tyydyttävänä.

– Jehovan todistajilla ei valtion palvelemista vastaan mitään, jos se olisi palvelus, millä ei olisi mitään tekemistä maanpuolustuksen kanssa, Leinonen sanoo.

Kekkonen hahmotteli muun muassa vaihtoehtoa kirjoittaa laki niin, ettei siviilipalveluksella ei olisi käsitteellistä kytkentää maanpuolustusvelvollisuuteen, jolloin Jehovan todistajat voisivat suorittaa sen ilman, että he kokisivat palveluksen vakaumuksensa vastaiseksi.

Leinosen mukaan Jehovan todistajat eivät ole suorittaneet Suomessa asevelvollisuutta. Näin ovat voineet tehdä vain entiset Jehovan todistajat. Sen sijaan muutama harva on käynyt siviilipalveluksen. Leinosen mukaan heitä ei rankaista tästä ja päätös on oma asia. Siviilipalveluskin jää kuitenkin lähes aina suorittamatta, koska sillä on käsitteellinen kytkentä maanpuolustukseen.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r) Kekkoselta tilaamaa selvitystä Veikko Leinonen pitää ammattitaitoisesti tehtynä. Leinonen ei usko, että nykytilanteen muuttaminen saisi sellaista kannatusta, että lainsäädäntöuudistuksiin voitaisiin mennä.

Lue myös: Selvitys: Jehovan todistajien vapauttaminen asevelvollisuudesta ongelmallinen

Edellinen artikkeliLoviisan Sanomat: Yhdelle pyllypenkille armoa
Seuraava artikkeliRuokakassin työntekijät jalkautuivat kadulle