Syrjintää kirkossa on lakattava pitämästä kokemus- ja mielipideasiana, vaatii Feministinen kirkko -liike avoimessa kirjeessään. Se on kirjoitettu vastineena piispainkokouksen selontekoon avioliitosta ja osoitettu Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa valtaa käyttäville. Feministinen kirkko -liikkeellä on elokuussa perustettu Facebook-sivu sekä blogisivusto.
Kirje on otsikoitu ”Piispainkokouksen selonteko on kirkollinen ’sori siitä’”. Otsikko viittaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) hallintarekisterikohuun liittyvään anteeksipyyntöön, joka tulkittiin monissa viestimissä riittämättömänä.
Kirjeen mukaan ”kirkon johdon tulee aktiivisesti toimia vähemmistöjä syrjivien rakenteiden purkamiseksi kirkossa”.
Nykyinen tila ei ole puolueeton, vaan kirkon johto asettuu tietoisesti niiden pappien puolelle, jotka eivät tahdo siunata yhteiskunnan pian tunnustamia aviopareja. Se on valinta, jossa kirkko samalla jättää puolustamatta liitolleen siunausta toivovat sateenkaariparit. Kirjeessä syytetään, että kirkko taktikoi tässä asiassa, jotta se välttäisi jäsenkadon ja konfliktit.
”Katsomme, että piispainkokouksen selonteossa useasti toistuva kehotus kunnioittaa eri tavalla ajattelevaa vastapuolta on kohtuuton vähemmistöjä kohtaan. Meille toisen ihmisen kokonaisen identiteetin ja sen mukaan elämisen hyväksyminen ei ole yksityinen mielipidekysymys. Kuinka voidaan puhua seurakuntalaisten tasolla vastavuoroisesta kunnioituksesta, jos jo kirkon johto arvioi, etteivät vähemmistöihin kuuluvien parisuhteet ansaitse tulla julkisesti tunnustetuksi kirkossa?” kirjeessä todetaan.
Feministinen kirkko -liike vaatii, että kirkon johdon ”tulisi asettaa ihmisyksilö ja hänen hyvinvointinsa opin ja perinteen edelle, jos ne eivät enää palvele häntä kokonaisena ihmisenä”.
Liikkeen mukaan kirkon pitäisi verrata ”luterilaista oppia moderniin teologiaan ja luterilaisissa sisarkirkoissa tapahtuneisiin muutoksiin”. Muussa tapauksessa kirkkoa ei voida enää ottaa vakavasti ja se lakkaa olemasta elinvoimainen instituutio.
”Kirkon johdon tähänastinen toiminta suhteessa vähemmistöihin on vahingoittanut ja loukannut syvästi monia sen jäseniä lapsista aikuisiin ja tavallisista seurakuntalaisista työntekijöihin. Asia on koskettanut myös niitä, jotka eivät itse kuulu vähemmistöihin. Toivomme teidän punnitsevan uudelleen vihkimis- ja siunaamiskysymystä sekä yleistä vähemmistöjen kohtelua kirkossa tämän kirjeen valossa”, liike summaa kirjeensä lopuksi.
Kuva: Olli Seppälä
Lue myös:
Perustajajäsen: ”Oikea aika feministiselle kirkolliselle liikkeelle on juuri nyt”
Ilmoita asiavirheestä