Surunauha ry: Itsemurhasta puhuminen ei koskaan pahenna tilannetta

Tänään vietetään Maailman itsemurhien ehkäisypäivää.

Suurin osa itsemurhayrityksistä on harkitsemattomia, kerrotaan vertaistukijärjestö Surunauha ry:n tiedotteessa. Epätoivo on hetkellisesti syventynyt, mikä saa vaikean elämäntilanteen tuntumaan umpikujalta. Keskustelu estää tällaisia yrityksiä tehokkaasti.

– Usein pelätään, että asiasta puhuessa sanotaan vääriä asioita tai rohkaistaan vahingossa toista itsemurhaan. Puhuminen on kuitenkin aina parempi kuin puhumattomuus. Hyvänä ohjeena on, että kun välität, et vahingoita, sanoo Surunauha ry:n toiminnanjohtaja Viivi Suihkonen.

Itsemurha-ajatukset voi turvallisesti ottaa puheeksi kuka vain, joka on huolissaan lähellä olevan ihmisen jaksamisesta. Ajatuksista puhuminen ahdistuneen kanssa ei lisää itsetuhoisuutta, mutta voi pelastaa itsemurhayritykseltä, Surunauhan tiedotteessa painotetaan.

Samaa mieltä on kriisikeskustoimintojen johtaja Outi Ruishalme Suomen Mielenterveysseurasta. Hänen mukaansa itsemurhaa ajatteleva haluaisi kyllä yleensä elää, mutta hän ei löydä muita keinoja psyykkisen kivun lievittämiseen ja ongelmien ratkaisemiseksi.

– Itsemurhasta puhuminen antaa mahdollisuuden käsitellä tilannetta, jolloin henkilö ymmärtää, että ei oikeasti halua kuolla ja että muita vaihtoehtoja on, Ruishalme sanoo.

Myötätuntoinen kuuntelu ja keskustelun ylläpitäminen kysymyksillä rohkaisevat asiantuntijoiden mukaan umpikujassa olevaa kertomaan olostaan. Epätoivoisen ihmisen kanssa kannattaa puhua rohkeasti paitsi mahdollisista itsemurha-ajatuksista myös ammattiavun hakemisesta.

Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa vuonna 2014. Yrityksiä on arvioitu olevan noin 10–30-kertainen määrä.

Suomen Mielenterveysseura ja Surunauha ry järjestävät tänään Helsingissä Lapinlahden Lähteellä avoimen tapahtuman, jonka tarkoitus on muistuttaa itsemurhien ehkäisyn tärkeydestä. Tapahtuma alkaa kantaaottavalla pyöräkulkueella kello 11, jonka jälkeen luvassa on aiheeseen liittyvää keskustelua muun muassa Ylen Sekasin-draamasarjan nuorten näyttelijöiden johdolla.

Surunauha ry on valtakunnallinen vertaistukijärjestö, jonka tavoitteena on tukea läheisen itsemurhan kokeneiden selviytymistä ja lisätä avoimuutta puhua itsemurhista. Järjestön vertaistukijat ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka ovat itsekin menettäneet läheisensä itsemurhalle. Jäseniä yhdistyksessä on noin 700.

Yhteyden Surunauhan vertaistukipuhelimeen saa lähettämällä tekstiviestin ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603. Viestiin voi halutessaan kirjoittaa myös toiveen soittoajasta. Vertaistuki soittaa viestin lähettäjälle viimeistään viikon kuluessa.

Kuva: Julia Freeman-Woolpert/ Freeimages

Edellinen artikkeliKolumni: Yhteisestä leivästämme riittää vain pieniä palasia kaikkein köyhimmille
Seuraava artikkeliVartiokylän seurakunta luopuu Matteuksenkirkosta