Karjalaista hääperinnettä esittelevä Kruuga-esitys on etnografinen musiikkinäytelmä. Se kertoo tarinaa rakkaudesta ja sukupolvien siteistä.
Kruuga on musiikkipedagogiasta ja kansamusiikkista valmistuneen Emilia Kallosen työn tulos. Se on myös osa Pohjois-Karjalan Kulttuurirahaston tuella tehtyä karjalaisia hääperinteitä tutkivaa projektia.
Kruuga yhdistää teatterin keinoin karjalaista musiikki-, tapa- ja pukuperinnettä. Kaikki Kruugan tekijät ja esiintyjät ovat pohjoiskarjalaisia kansanmusiikin, teatterin ja tanssin ammattilaisia. Kruugaa on esitetty kesällä Liperissä Pohjois-Karjalassa. Esityksiä on jäljellä vielä kaksi.
”Perinnelatautuneella esityksellä Kruuga-työryhmä haluaa herättää nykykatsojassa kysymyksiä tämän päivän vallitsevista arvoista ja asenteista paitsi omiin kulttuurisiin juuriimme myös laajemmin liiton solmimiseen ja perheyhteisöön. Ennen syvälle kansan uskomuksiin ja arkeen juurtuneet tavat kannattelivat yksilöä yhteisönsä sisällä. Mitkä ovat niitä renkaita, jotka meitä nykypäivän yksilöitä liittää toisiimme ja kannattelee suuremmassa kokonaisuudessa? Mikä saa nykyihmisen valitsemaan elinikäisen liiton toiseen ihmiseen?”, kysytään esityksen tiedotteessa.
Kuva: Kruugan juliste
Ilmoita asiavirheestä