Paikalliskeräyksen avulla seurakunta voi kerätä diakonian asiakkaalle sängyn tai pesukoneen

Seurakunnat ovat ryhtyneet järjestämään paikalliskeräyksiä diakoniatyön asiakkaiden tukemiseksi. Vapaaehtoistyo.fi-palvelun kautta oman keräyksensä ovat aloittaneet Oulun, Tampereen, Kotkan ja Iisalmen seurakunnat.

Kaikki tuettavat kohteet löytyvät vapaaehtoistyo.fi-palvelusta kunkin seurakunnan omalta sivulta sekä kootusti kotimaanapu.fi-sivustolta. Tällä hetkellä rahaa kerätään esimerkiksi Tampereen alueen paperittomien lääkkeisiin ja hoitotarvikkeisiin sekä oululaisnaisen uuteen pesukoneeseen.

Paikalliskeräysten järjestämistä vapaaehtoistyo.fi-palvelun kautta testattiin pienimuotoisesti jo viime syksynä, mutta nyt toiminta on pyörähtämässä käyntiin toden teolla. Vapaaehtoistyo.fi-palvelun tuottajan Ilkka Kalmanlehdon mukaan syksyllä kerääjiksi on tulossa lukuisa joukko seurakuntia eri puolilta Suomea.

”Ihmisiä kiinnostaa täsmäauttaminen”

Iisalmen seurakunta perusti ensimmäiset keräyskohteet sivustolle heinäkuun vaihteessa. Seurakunta kerää 600 euroa teini-ikäisille pojille aikuisten sänkyjen hankintaa varten sekä 3000 euroa talousvaikeuksiin joutuneiden maanviljelijöiden tukemiseksi. Summalla voidaan helpottaa arviolta 2–4 perheen tilannetta.

Päätöksen paikalliskeräysten järjestämisestä teki Iisalmen seurakuntaneuvosto. Seurakunnan vs. johtava diakoniaviranhaltija Virpi Jukaraisen mukaan päätös oli seurakunnalle itsestään selvä.

– Kun tällainen mahdollisuus on, niin ilman muuta hyödynnämme sitä, Jukarainen sanoo.

Keräykseen tarvittava rahankeräyslupa tulee vapaaehtoistyo.fi-palvelun kautta. Seurakunta on kuitenkin velvollinen pitämään kirjaa siitä, mihin kerätty raha käytetään.

Paikalliskeräysten kohteet valitsee Iisalmessa seurakunnan viiden diakoniatyöntekijän tiimi. Virpi Jukaraisen mukaan keräykseen valitaan sellaisia kohteita, joihin avun kohdistaminen muilla keinoin ei onnistu.

– Emme kerää sellaisiin tarpeisiin, jotka pystytään täyttämään käytetyllä tavaralla. Mutta jos joku tarvitsee esimerkiksi silmälasit, silloin keräyksen järjestäminen on loogista.

Lisäksi kaikki paikalliskeräyksen kautta apua saavat ovat seurakunnan diakoniatyön asiakkaita, jolloin tarjolla on taloudellisen tuen lisäksi myös muuta apua.

– Rahallinen tuki on yleensä murto-osa siitä tuesta, jota annetaan, Jukarainen toteaa.

Ilkka Kalmanlehto osallistuu parhaillaan Porin SuomiAreenaan, jossa hän esittelee vapaaehtoistyö.fi-palvelua. Kalmanlehdon mukaan paikalliskeräysten vastaanotto tapahtuman kävijöiden joukossa on ollut hämmästyneen innostunutta.

– Ihmisiä kiinnostaa paikallinen täsmäauttaminen, jossa auttaja tietää, mihin raha menee, Kalmanlehto sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliMaatalousyrittäjä: ”Sikarutto olisi viimeinen naula arkkuun”
Seuraava artikkeliBritannian pääministeriksi nousemassa papin tytär