Maatalousyrittäjä: ”Sikarutto olisi viimeinen naula arkkuun”

Lauantaina Varsinais-Suomen Oripäässä päättyneen kesän suurimman maatalousnäyttelyn kohtaamisissa oli helppo aistia maatalousyrittäjäväestön tämänhetkinen taloudellisesti vaikea tilanne

Ilkka ja Airi Pirkola lapsineen olivat tulleet Oripäähän Pohjois-Pohjanmaan Pyhäjoelta, jossa pariskunnalla on sikatila. Lisäksi tilalla harjoitetaan rehukasvien viljelyä.

Matka Oripään OKRA:an on pitkä, mutta yrittäjien mielestä alan näyttelyssä on tärkeää käydä.

– Tilallamme oli sukupolvenvaihdos vasta viime vuonna ja meillä on vielä paljon opittavaa. Täällä näkee paljon uutta, Ilkka Pirkola sanoo

Lihantuottajilla on tällä hetkellä taloudellisesti samankaltainen tilanne kuin viljelijöilläkin. Vähittäiskaupan harjoittamat hintojen halpuuttamiset saattavat tuntua kuluttajista mukavilta, mutta Pirkolat muistuttavat, että samalla poljetaan tuottajahintoja.

– Sianlihan hinta on pudonnut, mutta myös tuottajan saama hinta on pudonnut, Ilkka Pirkola sanoo.

Oma ongelmansa on, että maataloustuottajien tukipolitiikka on hiljattain mennyt uusiksi.

– Yrittäjien valtiolta saamat maksut ovat myöhästelleet, Airi Pirkola toteaa.

Viime vuoden sateisen ja kylmän kesän vuoksi sato oli Pohjois-Pohjanmaalla huono.

– Onneksi meillä ei Suomessa sentään ole vielä sikaruttoa. Se olisikin viimeinen naula arkkuun, Ilkka Pirkola sanoo.

Suomen maataloustuottajat ovat muistuttaneet esivaltaa vaikeasta taloustilanteestaan. Maaliskuussa järjestettiin traktorimarssi Helsinkiin. Ilkka Pirkolakin oli aikeissa lähteä mukaan, mutta sairastapaukset perheessä estivät reissun.

Suomessa tuotetaan ruokaa niin paljon, että sen vienti myös ulkomaille on tuottajille olennainen tulonlähde. Erityinen ongelma lihantuottajillekin on ollut Venäjän-viennin tyrehtyminen EU:n pakotteiden ja venäläisten vastapakotteiden vuoksi.

– Venäjä olisi kuitenkin iso ostaja. Täytyy vain toivoa, että se taas pian avautuu, mutta ei se markkina enää aivan ennalleen palaa. Venäjällä on nyt rakennettu lisää myös omaa tuotantoa, Ilkka Pirkola arvioi.

Toivoa on kuitenkin aina ylläpidettävä.

– Ei tästä maatalousyrittäjän paikalta oikein voi noin vain poiskaan lähteä. Uusia markkinoita pitäisi suomalaisille maataloustuotteille kuitenkin löytää joko muualta Euroopasta tai Aasiasta, Ilkka Pirkola sanoo

– Toivoisin myös, että suomalaiset suosisivat kotimaista ruokaa. Hyvää Suomesta -joutsenlippu takaa sen, että elintarvike on valmistettu Suomessa, suomalaisista raaka-aineista.

Kuva: Jussi Rytkönen. Kuvassa Airi ja Ilkka Pirkola lapsineen Oripään OKRA-maatalousnäyttelyssä.

Lue myös:

”On hatunnoston paikka, jos joku Suomessa uskaltaa vielä tuottaa meille ruokaa”

Piispa Kalliala Maaseudun Tulevaisuudessa: ”Siunattua traktorimarssia!”

Edellinen artikkeliGuardian: Vatileaksista syytetylle papille vankilatuomio, pr-konsultille ehdollista
Seuraava artikkeliPaikalliskeräyksen avulla seurakunta voi kerätä diakonian asiakkaalle sängyn tai pesukoneen