Mielipidetutkimus: Valtaosa suomalaisista suhtautuu turvapaikanhakijoihin neutraalisti

Raha-automaattiyhdistyksen asiakaslehti Raymondin teettämästä ja Taloustutkimuksen toteuttamasta kyselytutkimuksesta selviää, että suomalaisista suurin osa suhtautuu turvapaikanhakijoihin neutraalisti.

Kyselyn mukaan 38 prosenttia suomalaisista ei koe kuuluvansa turvapaikanhakijoihin liittyvässä keskustelussa sen enempää myönteisesti suhtautuvien kuin kriittistenkään puolelle. Puolueettomat ovat selvästi suurin ryhmä. Kriittiset ja myönteiset ryhmät sen sijaan jakaantuvat tarkalleen tasan: molempiin kuuluu 27 prosenttia suomalaisista.

– Mielipiteiden päädyt ovat hallinneet julkista keskustelua, jolloin keskellä olevan enemmistön näkemykset ovat jääneet pimentoon. Puolueettoman ja analyyttisen julkisen keskustelun puute näkyy tutkimuksessa siten, että yli kolmannes suomalaisista kokee jäävänsä vaille riittävää tietoa turvapaikanhakijoista, Raymond-lehden vastaava päätoimittaja Ari Räsänen sanoo.

Tutkimus tehtiin toukokuussa ja siihen vastasi 1002 iältään 15–79-vuotiasta suomalaista.

Naiset ovat turvapaikanhakijoiden suhteen miehiä selvästi myönteisempiä: 33 prosenttia suomalaisnaisista kokee kuuluvansa myönteisesti ajattelevien puolelle, kun miehistä vastaava luku on 21 prosenttia. Ikäryhmistä kriittisimmin turvapaikanhakijoihin suhtautuvat 50–64-vuotiaat ja myönteisimmin 25–34-vuotiaat.

Tutkimuksessa kysyttiin myös muun muassa sitä, mihin suuntaan turvapaikkapolitiikkaa tulisi viedä, miten suomalaiset kokevat turvapaikanhakijoiden vaikuttavan heidän omaan elämäänsä ja mihin suuntaan mielipiteet ovat viime vuosina muuttuneet.

Turvapaikkapolitiikan kiristämistä kannatti 46 prosenttia vastaajista ja löysentämisen kannalla oli 18 prosenttia. 69 prosenttia suomalaista ajattelee, etteivät turvapaikanhakijat vaikuta heidän omaan elämäänsä mitenkään. 16 prosenttia uskoo, että turvapaikanhakijat vaikuttavat omaan elämään kielteisesti ja 12 prosenttia uskoo myönteiseen vaikutukseen.

31 prosenttia vastaajista arvioi, että heidän suhtautumisensa turvapaikanhakijoihin on viime vuosina muuttunut kielteisempään suuntaan. 18 prosenttia kokee muutoksen tapahtuneen myönteiseen suuntaan ja 51 prosenttia vastaajista ei näe mielipiteensä muuttuneen.

Tutkimuksen virhemarginaali on enintään +/-3,2 prosenttia.

Suurgallup yhdeksältä paikkakunnalta

Tutkimuksen lisäksi Raymond-lehti on toteuttanut yhdeksällä paikkakunnalla suuren katugallupin, jossa ihmisiltä kysyttiin, mitä turvapaikanhakijoiden suhteen tulisi nyt tehdä. Gallupiin osallistui omalla nimellään ja kuvallaan yhteensä 126 henkilöä.

Paikkakunnat valittiin edustamaan mahdollisimman hyvin suomalaisia kuntia turvapaikkakysymyksessä. Kuntien valintakriteereinä olivat väestömäärä, koulutustaso, maahanmuuttajien osuus väestöstä ja se, onko kunnassa vastaanottokeskusta.

Kuva: Päivi Ketolainen. Turvapaikanhakijoita Torniossa 2015.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliYhdeksäs Iso Soitto on eri musiikkityylien juhlaa
Seuraava artikkeli”Neuvon ja tuen uusia luottamushenkilöitä kuten itselleni tehtiin aikanaan”

Ei näytettäviä viestejä