”Myös jokainen vanhoillislestadiolainen perhe on yksilöllinen”

Suviseuroissa julkistettiin äitiyttä käsittelevä kirja, joka koostuu kokemuspohjaisista teksteistä. Kirjan Äiti! ovat toimittaneet rovaniemeläinen uskonnonopettaja Sirkku Kinnunen ja sairaalapastori Lauri Kinnunen.

Sirkku Kinnusen mukaan kirja on vanhoillislestadiolaisen liikkeen oma puheenvuoro ajankohtaiseen aiheeseen. Kirjaan on koottu tekstejä 34 eri kirjoittajalta.

Äiti!-kirjan toimittamisessa minua ilahdutti se, miten avoimesti äidit olivat valmiita kuvaamaan arkeaan, sen haasteita ja voiman lähteitä. Koin sen luottamuksenosoituksena lukijoita kohtaan, Sirkku Kinnunen sanoo.

Vanhoillislestadiolaista äitiyttä on aikaisemmin käsitellyt muun muassa kirjailija Pauliina Rauhala romaanissaan Taivaslaulu. Se on valittu vuoden kristilliseksi kirjaksi vuonna 2013.

Äiti! -kirja on ensimmäinen näin laaja Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistyksen SRK:n julkaisema kokemuspohjaisten tarinoiden kokoelma äitiydestä. Erilaisia kertomuksia yhdistää liikkeen näkemyksen mukainen käsitys äitiydestä.

– Kaikki lapsiperheet, niin lestadiolaiset kuin ei-lestadiolaiset, tarvitsevat tukea, Sirkku Kinnunen sanoo.

Hänen mukaansa monilapsisissa perheissä ongelmat saattavat kuitenkin olla toisenlaisia kuin esimerkiksi niissä perheissä, joissa on vähemmän lapsia, muta päihteiden väärinkäyttöä.

– Vanhoillislestadiolaisissakaan perheissä ei ole kuitenkaan keskivertoa, vaan jokainen perhe on yksilöllinen. Lasten lukumäärä ei ole ainoa tekijä, joka vaikuttaa perheen kokonaistilanteeseen.

Vanhoillislestadiolaisen käsityksen mukaan uskovaisten kuuluu ottaa vastaan kaikki lapset, jotka Jumala heille antaa. Ehkäisyä ei hyväksytä.

Edellinen artikkeliHyväksyvää tunnustamista voi opetella kiinnittämällä huomiota käyttämiinsä käsitteisiin
Seuraava artikkeliVenäjän ortodoksit: ”Demokratia ei kuulu kirkkoon”