Kari Latvus: Tukityöllistäminen voi palauttaa osaamisen ja omanarvontunnon

Kirkko etsii yhdessä työttömien kanssa ratkaisuja työllisyyden ja työttömyyden ongelmiin uuden työryhmän avulla. Kymmenhenkisen Kirkko, työ ja työttömyys -työryhmän puoli vuotta kestävä urakka alkoi tänään Kirkon talossa järjestetyllä seminaarilla. Ryhmän koollekutsuja on Helsingin piispa Irja Askola.

Kirkon yhteiskunnallisen työn asiantuntijan Kari Latvuksen mukaan ryhmän tehtävä on nostaa esiin työttömyyden monet kasvot, jotka ovat nykyisin suurelta osin piilossa. Latvus on yksi työryhmän jäsenistä. Nykytyöttömyyteen liittyy hänen mukaansa paljon yksinäisyyttä ja ulkopuolelle jäämistä toisin kuin 1990-luvun pahimpaan lama-aikaan, jolloin työttömyys oli näkyvästi esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja työttömyyden tuska tietyllä tavalla yhteisesti jaettua.

Työryhmä aikoo tehdä valtiolle ehdotuksia työllistymisen solmukohtien avaamiseksi. Tarkoitus on innovoida uudenlaisia toimintamalleja ja käytäntöjä. Lisäksi mietitään, mitä konkreettista seurakunnat voisivat tehdä työllistämisen edistämiseksi.

Nykyään työttömät ovat todella heterogeeninen joukko. Samat toimet eivät auta työllistymisessä nuorta vastavalmistunutta, kouluttamatonta ihmistä, pitkän uran tehnyttä akateemista työtöntä, vammaista työnhakijaa tai maahanmuuttajaa.

– Eri ryhmät tarvitsevat eri selviytymisstrategiat. On uskallettava ideoida uusia toimintatapoja aivan uudelta pohjalta, Latvus toteaa.

Vaikka työllisyystilanne on Suomessa lähtenyt kokonaisuudessaan hitaasti kohenemaan, pitkäaikaistyöttömyyden kasvu on jatkunut tauottomana vuodesta 2009.

– Meillä on jo runsaat 122 000 yli vuoden työttömänä ollutta, ja heistä 55 000 on ollut työttömänä yli kaksi vuotta. Tämä joukko näkyy ja kuuluu käsittämättömän vähän julkisuudessa. Kun tukityöllistämisen rahoitus on tipahtanut dramaattisesti, pitkäaikaistyöttömät ovat lisääntyneet samassa suhteessa, Kari Latvus sanoo.

Hän muistuttaa, että lisääntyvästä pitkäaikaistyöttömyydestä seuraa viiveellä myös uusi eläkeläisköyhälistö.

Aiemmassa työssään Alppilan seurakunnassa Kari Latvus on nähnyt, miten heiveröisessä kunnossa olevat ja huonosti voivat ihmiset ovat tukityöllistämisen kautta voimaantuneet nopeasti, löytäneet osaamisensa ja omanarvontuntonsa ja pystyneet vastuulliseen työhön esimerkiksi seurakunnan kahvilassa.

– Tällä tavoin seurakunnat voisivat paljon aktiivisemmin toimia pitkäaikaistyöttömien hyväksi ja heidän kanssaan joka puolella Suomea, Latvus kannustaa.

Kirkko, työ ja työttömyys -työryhmän muut jäsenet Irja Askolan ja Kari Latvuksen lisäksi ovat toiminnanjohtaja Jukka Haapakoski (TVY), professori Heikki Hiilamo (Helsingin yliopisto), professori Juho Saari (Itä-Suomen yliopisto), tutkimusjohtaja Signe Jauhiainen (PTT), kehitysjohtaja Liisa Björklund (HDL), diakoniasihteeri Katri Valve (Vantaan seurakuntayhtymä), johtaja Kalle Kuusimäki (KDS) ja apulaisjohtaja Ilkka Sipiläinen (KJY).

Kuva: Emilia Karhu

Edellinen artikkeliMariskan sanoitus ei kelvannut oppikirjaan – liian tunnustuksellinen
Seuraava artikkeliIrja Askola: Jeesuksen viestintästrategia nosti luuserit keskiöön