Kirkkoherra sai kultaisen Helsinki-mitalin – ”Tämä on kiitos kaikille kirkon toimijoille”

Kaupunginhallitus on myöntänyt kultaiset Helsinki-mitalit kymmenelle ansioituneelle kansalaiselle tunnustuksena toiminnasta kaupungin hyväksi. Yksi palkituista on Lautasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki. Mitalit luovutti viime perjantaina kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Mitkä olivat kunnianosoituksen myöntämisperusteet kohdallasi, Juha Rintamäki?

– Myöntämisperusteita ei julkisteta, vaan mitali annetaan henkilölle hänen tekemästään työstä helsinkiläisten hyväksi. Itse ajattelen kuitenkin, että tämä tunnustus on Helsingin kaupungin kiitos siitä kirkon tekemästä työstä, jossa olen itse saanut olla mukana. Helsingin seurakunnilla ja seurakuntayhtymällä on monitasoista ja -tahoista yhteistyötä kaupungin eri toimijoiden kanssa. Koen, että tämä on yhteinen kiitos meille kaikille kirkon toimijoille.

Miksi kirkko ja kirkonmies huomioitiin yhteistyökumppanina juuri nyt?

– Kyse on varmasti viime syksynä alkaneesta erityisestä yhteistyöstä. Helsingin vastaanottokeskusten tilat olivat täynnä ja turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen ei ollut kaupungilla tarpeeksi resursseja. Ilmoitimme, että kirkko aukaisee tarvittaessa tilojaan hätämajoitukseen. Muutaman päivän kuluttua eri puolilla Helsinkiä otettiinkin kirkon tiloja käyttöön. Näin myös Lauttasaaressa, jossa keskityimme siihen, että helsinkiläiset ja turvapaikanhakijat kohtasivat toisiaan.

– Ihmiset tulivat ja auttoivat vaatekeräyksen toteuttamisessa, yhteyksien rakentamisessa, hygieniatarvikkeiden hankkimisessa ja jalkapalloturnauksen järjestämisessä. Kielikurssit käynnistyivät jo seuraavana päivänä hätämajoitustilan avaamisesta. Meille oli keskeistä kohdata ihminen ihmisenä, kunnioittaa ja arvostaa sekä sitä kautta luoda tekoja, jotka rakentavat maailmaa turvallisemmaksi paikaksi elää meille kaikille. Tämä työ jatkuu ja olemme vahvasti mukana turvapaikanhakijoiden kotoutuksessa.

Millainen oli mitalien jakotilaisuus kaupungintalolla?

– Helsingin kaupunginjohto oli paikalla perjantaina, kun me kymmenen saimme tämän tunnustuksen. Tunnelma oli juhlava ja arvokas. Saajien listaa kun katsoo, niin huomasin olevani paljon aikaan saaneiden ja kokeneiden vaikuttajien joukossa.

Huomioiko kirkko ansioituneita seurakuntalaisiaan ja työntekijöitään riittävästi?

– Onhan meillä työvuosien mukaan ansiomerkkejä, seurakuntamitaleja ja kiitosjuhlia. Mutta onko tavat osin vanhentuneita viirien jakamisineen? Kiitosta ja tunnustusta ei jaeta koskaan liikaa.

– Myönteinen huomio menee toivottavasti saajan kautta myös muille. Näin koen tässäkin tapauksessa. Huomion sain minä Larun kirkkoherrana ja Helsingin yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana. Sain vastaanottaa tämän mitalin työkavereitteni ja kaikkien kirkon toimijoiden puolesta.

Muut kultaisen Helsinki-mitalin saajat tänä vuonna olivat: näyttelijä Minna Haapkylä, Marttaliiton toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä, Maisemasuunnittelu Hemgårdin maisema-arkkitehti Gretel Hemgård, Metsä Groupin pääjohtaja, vuorineuvos Kari Jordan, YIT Oyj:n toimitusjohtaja Kari Kauniskangas, Suomen Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen, Supercell Oy:n toimitusjohtaja Ilkka Paananen, Gymnaestrada 2015 -järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Kirsti Partanen ja taiteilija Matti Siitonen.

Kultainen Helsinki-mitali on korkein Helsingin kaupungin tunnustus. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kunniamerkin perustamisesta vuonna 1955.

Kuva: Outi Lähteenoja

Edellinen artikkeliKallion papinpaikkaa haki lähes 80
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä