Hilarion: Eurooppa on uusi ateistinen Neuvostoliitto

Venäjän ortodoksisen kirkon ulkoasiain osaston johtaja, metropoliitta Hilarion on venäläisen Rossiya24-televisiokanavan ohjelmassa verrannut Eurooppaa Neuvostoliittoon. Asiasta kertoo Interfax-Religion.

Hilarion sanoi ohjelmassa kuluneella viikolla, että venäläisen ja eurooppalaisen sivilisaation roolit ovat tietyssä mielessä vaihtuneet. Aikaisemmin Neuvostoliitto oli virallisesti ateistinen maa, ja venäläiset pitivät länttä kristillisenä alueena.

Metropoliitan mukaan nyt on toisin. Usko ja kirkko on elvytetty Venäjällä. Uusia kirkkoja, luostareita ja teologisia oppilaitoksia avataan. Samaan aikaan lännessä kirkkoja suljetaan ja joitakin kirkkoja jopa myydään.

– Sekularismista ja ateismista on tullut Länsi-Euroopan uusi ideologia. Kirkkoa ei tietenkään vainota siellä siten kuin sitä vainottiin Neuvostoliitossa, jossa kirkkoja räjäyteltiin. Mutta modernin sekulaarin Euroopan ideologia sulkee kirkon ja uskonnon käytännössä ulos julkisesta tilasta, metropoliitta sanoi tv-lähetyksessä.

Hilarion uskoo kuitenkin, että uskonnollisuus elpyy myös Euroopassa. Se tapahtuu metropoliitan mukaan siten, että ensi ollaan ”juopuneita vapaudesta ja sallivuudesta”. Sitten ymmärretään, mihin sellainen johtaa ja palataan takaisin kristillisille juurille.

Edellinen artikkeliHautausmaan kunnostus rahoitettiin tonttikaupoilla – ”Päätöksenteon pitäisi olla nopeampaa”
Seuraava artikkeliLappajärvellä vauhdikas nuorisotilaremontti: ”Onneksi oli varjelus matkassa!”