Tutkimus: Maahanmuutto on journalismille ylivoimainen haaste

Mediassa ei osata käsitellä turvapaikanhakijoihin liittyviä kysymyksiä kaikista näkökulmista. Journalistit lankeavat myös usein populististen poliitikkojen asettamiin propaganda-ansoihin, väittää eettisen journalismin verkoston johtaja Aidan White.

White puhui torstaina YK:n ihmisoikeusneuvoston tapaamisessa, jossa käsiteltiin maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyvää vihapuhetta. Hänen mukaansa maahanmuutto on journalismille ylivoimainen haaste.

– Nykyinen ilmapiiri on myrkyllinen varsinkin Euroopassa. Meidän on varmistettava, että media keskittyy dialogin tukemiseen ja varmistaa, että ihmiset saavat tietoa, jonka avulla voi ymmärtää siirtolaisuuden monimutkaista taustaa, Aidan White sanoi ennen YK:n kokousta.

Kansainvälinen Eettisen journalismin verkosto on julkaissut tutkimuksen, joka perehtyy median tapaan käsitellä siirtolaisuutta. Tutkimus kattaa Euroopan unionin sekä 14 muuta maata.

Sen mukaan eurooppalaiset journalistit epäonnistuivat, kun eivät raportoineet Syyrian ja Irakin sotien aiheuttamasta turvapaikanhakijoiden suuresta määrästä, vaikka tilanne oli nähtävissä jo vuotta ennen kuin tilanne kärjistyi syksyllä 2015.

Tutkimuksessa todetaan myös, ettei media tarjoa luotettavaa tietoa turvapaikanhakijatilanteesta. Tähän vaikuttavat resurssipula ja aihetta tuntevien toimittajien puute.

Eettisen journalismin verkosto (Ethical Journalism Network) on vuonna 2011 perustettu verkosto, joka edistää mediasisältöjen etiikkaa, hyvää johtamista ja itsenäistä säätelyä.

Kuva: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliUUT ry:n toiminta laajeni viime vuonna
Seuraava artikkeliEssee: Avioliiton merkitys on symboleissa