Kielitoimisto perää kirkolta: Miksi evankelis-luterilaisessa käytetään yhdysmerkkiä?

Kotimaisten kielten keskus pyytää kirkolta lausuntoa sanan evankelis-luterilainen kirjoitusasusta. Kirkon toivotaan perustelevan, miksi se käyttää nimessään yhdysmerkkiä. Kirkkohallitus ottaa asiaan kantaa täysistunnossaan ensi tiistaina.

Kielitoimisto ja suomen kielen lautakunta kertovat saaneensa kysymyksen evankelisluterilaisen oikeinkirjoituksesta. Suomen kielen lautakunta on suosittanut vuonna 1986 sanasta viivatonta kirjoitusasua. Kirkko kuitenkin käyttää nimessään yhdysmerkkiä.

Oikeinkirjoitussääntöjen mukaan viivaa eli yhdysmerkkiä käytetään yhdyssanoissa, joiden osat ovat rinnasteiset eli samanarvoiset. Jos yhdyssanojen osat eivät ole samanarvoiset, vaan alkuosa täsmentää loppuosan merkitystä, osat kirjoitetaan yhteen ilman viivaa.

Kielitoimisto toteaa Kirkkohallitukselle osoittamassaan lausuntopyynnössä, että kirkon nimen kirjoitusasua koskeva ristiriita on jatkunut pitkään.

”Kyse on sinänsä vähäisestä yksityiskohdasta, joka kuitenkin on ehkä saanut kokoaan suuremman symboliarvon”, Kielitoimisto kirjoittaa.

Suomen kielen lautakunta haluaa käsitellä vuonna 1986 päätetyn asian uudelleen. Tätä käsittelyä varten se pyytää lausuntoa myös kirkolta.

Kirkkohallituksen täysistunto antaa asiasta lausunnon ensi tiistaina pidettävässä kokouksessaan. Täysistunnon esityslistalla todetaan, että lausunnon valmistelun yhteydessä piispat ovat voineet esittää asiasta näkemyksensä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Evankelis-luterilainen vai evankelisluterilainen? – Kiista kirkon nimen kirjoitusasusta elää ja voi hyvin

Edellinen artikkeliTanska reiluin maa lapsille – Suomi, Norja ja Sveitsi kakkossijalla
Seuraava artikkeliPiispa Jolkkonen: ”Evankeliointi on saastunut sana”