Jo kolmas saksalainen maakirkko hyväksyy homoseksuaalien avioliiton

Berliinin ja Brandenburgin alueen evankelinen maakirkko EKBO hyväksyi viikonlopun kirkolliskokouksessa Berliinissä homoseksuaalien kirkollisen avioliittoon vihkimisen. Se on kolmas Saksan maakirkko, joka on tehnyt asiasta myönteisen periaatepäätöksen.

Vaikka kirkolliskokous teki päätöksen suurella enemmistöllä, äänestäjien joukkoon mahtui myös uuden käytännön vakaumuksellisia vastustajia. Kaikkiaan ääniä annettiin 105, joista 91 oli puoltavia ja kymmenen vastustavia. Neljä äänesti tyhjää. Äänestyksellä hyväksytty laki liittojen tasa-arvoistamisesta tulee voimaan kesäkuussa. Se jättää papeille mahdollisuuden kieltäytyä vihkimisestä vetoamalla vakuuttaviin kirjallisiin perusteluihin.

EKBOssa on siunattu homoseksuaalien liittoja jo vuodesta 2002 lähtien, mutta tilaisuudet eivät ole olleet vihkitilaisuuksia. Siunattuja liittoja ei myöskään viety kirkonkirjoihin. Jatkossa vihkikaavat yhtenäistyvät, ja myös miesten tai naisten keskenään solmimat liitot ikuistetaan kirkonkirjoihin.

Rovasti Christian Stäblein perusteli muutosta pitäen sitä tärkeänä askeleena kohti seksuaalisten vähemmistöjen syrjinnän lopettamista.

– Vähemmistöjen edustajat ovat kokeneet kirkossa ulkopuolisuutta, Stäblein sanoi Zeit Onlinelle antamassaan haastattelussa.

Sen mukaan noin 20 evankelista seurakuntaa Berliiniä ympäröivältä Brandenburgin alueelta protestoi homoliittojen tasa-arvoistamista vastaan ennen EKBOn aiheesta päättävää kirkolliskokousta ja vaati, että asia jätetään pois kokouksen esityslistalta. Protestoijien vaatimus asian sivuuttamiseksi kuitenkin hylättiin.

Jo ennen Berliinin-Brandenburgin maakirkkoa homoseksuaalien kirkollisen vihkimisen hyväksyivät Reininmaan maakirkko sekä Hessenin ja Nassaun maakirkko läntisessä Saksassa. EKBOon kuuluu myös Schlesische-Oberlausitzin alueen evankelinen kirkko. Kaikkiaan Saksan evankeliseen kirkkoon kuuluu noin 20 maakirkkoa.

Berliinin evankelinen tuomiokirkko. Kuva: Mari Teinilä

Edellinen artikkeliPalvelumuotoilussa altistutaan ihmisten todellisille tarpeille
Seuraava artikkeli”Heinolan seurakunta toimii nykyään hyvin”